Beeld uit de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Den Haag en Groningen in het eerste speelweekeinde van 2020/21
Beeld uit de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Den Haag en Groningen in het eerste speelweekeinde van 2020/21 — © Robert Bos (Flickr)

13 oktober 202006:34

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Beperkingen op komst, Verschuren en een miljoenencontract

In de Morning Skate blikken we vanmorgen vast vooruit naar de mogelijke beperkingen voor de sport zoals die vanavond door het kabinet bekend worden gemaakt. In Belgi√ę wordt voorlopig helemaal niet gespeeld. We kijken onder meer verder ook over de grenzen, naar free agency in de NHL en naar de terugkeer van Mike Verschuren naar Eindhoven.

De aanhoudende stijging van...

het aantal positieve coronatests, ziekenhuisopnamen en covid-pati√ęnten op intensive care zorgt er vermoedelijk voor dat het kabinet vanavond weer strengere maatregelen bekend gaat maken om het virus te beperken. Inmiddels lekken de plannen uit. Zo meent onder meer de NOS dat het spelen van teamsporten door volwassenen aan banden wordt gelegd.

Het is even afwachten wat...

er vanavond exact bekend wordt gemaakt. De besluitvorming in Den Haag is nog in volle gang en de afgelopen maanden week het uiteindelijk bekendgemaakte besluit soms in details af van wat er eerder in de media verscheen. Het lijkt er echter op alsof ook het ijshockey na een succesvol verlopen eerste volledige speelweekeinde, weer een groot deel van zijn wedstrijden gaat verliezen.

Daarmee volgt Nederland mogelijk...

het voorbeeld van Belgi√ę, waar in ieder geval voorlopig geen ijshockey gespeeld wordt met uitzondering van de U12 en jonger. Dit komt omdat alle binnensporten onder code oranje vallen binnen de Belgische regels. Trainingen mogen, in aangepaste vorm, wel doorgaan.

In Belgi√ę was juist...

afgelopen weekeinde de bekerstrijd van start gegaan. Opvallend daarbij was de dubbele nederlaag voor bekerhouder Herentals, dat op zaterdag met 7-1 klop kreeg van Luik en een dag later thuis met 1-4 van Mechelen verloor. Spencer Edwards had vier goals in zijn eerste offici√ęle wedstrijd voor Luik. Leuven won in de derde wedstrijd van het weekeinde met 3-5 bij Mechelen. Alec James en Jeffie Versin scoorden ieder twee keer.

In de Haagse gemeenteraad is...

aandacht voor de situatie rond het topijshockey in de stad. De partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos vraagt aandacht voor de hulpkreet van de club 'Na ADO Den Haag is Hijs de tweede topsportclub van de stad. Als ik dan van de ijshockeyclub hoor dat er hè-le-maal niets mogelijk is, dan heeftde huidige wethouder het sporthart van een fruitvlieg. Hijs vraagt niet onbeperkt geld, maar een helpende hand zodat ze op korte termijn kunnen blijven ijshockeyen', zo wordt fractievoorzitter Richard de Mos geciteerd. De partij wil dat gemeente en club weer met elkaar in gesprek gaan en vraagt bij de begrotingsbehandeling later deze maand aandacht voor de situatie.

Mike Verschuren keert terug...

naar Eindhoven Kemphanen. De international zou dit jaar eigenlijk voor Nijmegen Devils uitkomen, maar keert nu terug in de opstelling bij Kemphanen. Afgelopen seizoen begon de forward zijn seizoen in Geleen, maar stapte na een paar wedstrijden over naar Eindhoven. In twaalf wedstrijden daar kwam hij tot 14 goals en 13 assists en haalde met zijn team de finale om het kampioenschap in de Eerste Divisie.

Ook in andere landen...

blijft covid invloed hebben op het ijshockey. Zo wordt de competitiestart in Bulgarije met twee weken verschoven naar 29 oktober en worden er de komende twee weken in IJsland geen wedstrijden gespeeld. In Slowakije gaan grote bijeenkomsten in de ban, maar wordt er een uitzondering gemaakt voor topsport. Dat betekent dat de competitie in dat land er, weliswaar zonder publiek, door kan gaan.

Wat de mogelijke maatregelen...

van het kabinet betekenen voor Tilburg Trappers en de Oberliga moet nog blijken. In de Oberliga wordt inmiddels wel volop geoefend. Zo won Hammer Eisbären voor 150 toeschouwers met 4-3 van het nu een niveau lager spelende Duisburg. Twee dagen later won Duisburg zelfs met 6-3. Herner EV won met 1-3 in Tilburg en liet dit volgen door een 1-4 zege bij Diez-Limburg.

Hannover Indians werkt...

komend seizoen weer samen met DEL-club Wolfsburg en krijgt tot de start van de competitie op het hoogste niveau in Duitsland in ieder geval versterking van talenten Steven Raabe. De club moet echter op zoek naar een nieuwe import, aangezien de eerder gecontracteerde Aaron Beally heeft besloten niet naar Europa te komen. Nijenhuis is een 19-jarige Duitse jeugdinternational met Nederlands bloed.

De meest begeerde free agent...

in de NHL, verdediger Alex Pietrangelo, heeft een zevenjarig contract ter waarde van 61,6 miljoen dollar getekend bij de Vegas Golden Knights. De 30-jarige Pietrangelo speelde twaalf seizoenen voor de St. Louis Blues, met wie hij vorig jaar de Stanley Cup won. Taylor Hall maakt intussen de overstap van Arizona naar Buffalo, terwijl doelman Corey Crawford zijn Stanley Cup-ervaring naar New Jersey meeneemt. Tyler Toffoli tekende voor vier jaar in Montreal.