48736900006 166386bbe3 k

1 april 202007:48

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Boer en Knoop verlengen, toch geen kampioen en een ijshockeystick afstand

Den Haag heeft weer twee contractverlengingen bekendgemaakt, Slowakije heeft toch geen kampioen, in Wit-Rusland komt Minsk op voorsprong in de finaleserie, meer over het perspectief van een hervatting van de NHL en zelfs volgend seizoen, de verbeterende toestand van Jay Bouwmeester en meer in deze nieuwe editie van de Morning Skate.

Den Haag heeft opnieuw...

twee contractverlengingen bekendgemaakt. De club gaat verder met aanvaller Levi Boer en verdediger Stijn Knoop. Laatstgenoemde mist vanwege studie in het buitenland wel het eerste deel van het seizoen. De 22-jarige Knoop maakte de afgelopen twee jaar deel uit van de selectie van Oranje. In vijf wedstrijden in de Olympische kwalificatie was hij dit seizoen goed voor een goal en twee assists. Bij Den Haag in de Beneliga tekende hij voor 1 goal en 11 assists

Voor de eveneens 22-jarige...

Levi Boer wordt het zijn derde seizoen in het shirt van Oranje. De speler uit de jeugdopleiding van Dordrecht kwam eerder ook uit voor Zoetermeer Panters en speelde op lager jeugdniveau in de Verenigde Staten. Boer was afgelopen seizoen goed voor 8 goals en 13 assists in 21 Beneliga-wedstrijden. Dat was statistisch zijn beste seizoen op het hoogste niveau in Nederland en Belgiƫ.

Slowakije heeft toch...

dit seizoen geen ijshockeykampioen. In eerste instantie was Banska Bystrica bij het plotselingen einde van het seizoen als kampioen aangewezen, maar dit besluit zorgde voor veel kritiek bij andere clubs en fans. Reden voor het uitvoerend comitƩ van de Tipsport Liga om het besluit terug te draaien en het jaar af te sluiten zonder kampioen.

De NHL heeft...

de periode dat spelers zelf in isolatie moeten blijven verlengd tot 15 april. Vooralsnog lijkt er echter volstrekt geen zicht op een hervatting van het NHL-seizoen gezien de snelle verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten en in minder mate in Canada. Het vaste panel van TSN praat fans bij over de laatste ontwikkelingen, waaronder ook de vraag wat er met de salary cap in de NHL gaat gebeuren nu het seizoen in ieder geval voorlopig onderbroken is.

De bekendste journalist...

in de VS op het gebied van zaken en sport legt nog eens duidelijk uit dat de vraag wanneer sport weer kan worden hervat niet de beslissing van de competities zoals de NHL zelf is. Ze zijn daarvoor afhankelijk van nationale, regionale en lokale authoriteiten.

In Toronto worden...

de meeste activiteiten tot 30 juni afgelast, zo maakte de burgemeester bekend. Het geldt in principe voor alle activiteiten van de gemeente zelf, maar ook in gemeentelijke gebouwen en openbaar terrein. Het stadion van de Toronto Maple Leafs en Toronto Raptors valt hier weliswaar niet onder, maar de beslissing van John Tory zorgde direct voor speculatie dat ook het NHL-seizoen dan in ieder geval niet hervat kan worden voor juli.

In een interview met...

de Keulse krant Express vraagt oud-NHL-speler Uwe Krupp zich af of er daadwerkelijk een nieuw seizoen komt. Krupp is voormalig Duits bondscoach en tot januari coach van Sparta Praag. Later stond hij in de bank bij de Haie uit Keulen, vanuit die functie vertelt hij aan de krant over het perspectief voor de club. 'We hebben natuurlijk contact met spelersmakelaars en spelers zelf, maar we staan in de wachstand. Op dit moment weet nog niemand of er daadwerkelijk een nieuw seizoen van de DEL aankomt.'

Michael Stefanovich...

scoorde twee keer voor Yunosk Minsk in de 1-2 zege op Shakhtar Soligorsk. Hierdoor is het nu 2-1 in de finaleserie om het kampioenschap van Wit-Rusland, waar de play-offs onverminderd doorgaan. De winnende treffer werd in overtime gescoord. Hoewel het publiek niet zichtbaar is vanwege de constructie van de hal, werd de wedstrijd gewoon met publiek gespeeld.

Intussen is in hetzelfde land...

ook ophef over het mogelijk verkopen van wedstrijden tijdens het lopende seizoen. Het zou daarbij vooral gaan om wedstrijden van HK Vitebsk, dat uitkomt op het tweede niveau in Wit-Rusland en vooral uit jonge spelers bestaat.'We verdenken met name spelers van Vitebsk ervan dat ze verschillende wedstrijden voor geld hebben verkocht', zei de minister van binnenlandse zaken van het land op de lokale televisie.

Er is ook een update...

over Jay Bouwmeester, de speler van de St. Louis Blues die in de bank in elkaar zakte op 11 februari en door de inzet van de defibrillator kon worden gered. 'Het gaat goed met Bo. Hij is nog steeds hier', zegt teamgenoot Alex Pietrangelo. 'Hij gaat buiten wandelen en was iedere dag op de ijsbaan als wij thuiswedstrijden hadden. Het was een enorme opluchting voor ons om hem weer actief te zien en hem te zien', aldus de captain van de St. Louis Blues over zijn teamgenoot.

In Nederland is de instructie...

om ongeveer op 1,5 meter lengte te blijven. In Canada geldt zo'n beetje hetzelfde advies, maar wordt er natuurlijk direct een analogie getrokken met ijshockey om de benodigde afstand direct duidelijk te maken.