49127089703 a00fed4b97 c

17 maart 202008:01

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Dag van de waarheid, bier in plaats van trainen en een boze coach

In de Morning Skate zetten we zoals gebruikelijk de ontwikkelingen van de laatste dagen op een rijtje. In Nijmegen zijn de voorbereidingen op het volgende seizoen begonnen, in Den Haag werd donderdag nog even getraind, in Geleen wordt geveild en in Duitsland draait de spelerscarousel verder. Daarnaast zijn er vooral internationaal de nodige ontwikkelingen. De KHL ligt in ieder geval nog een week stil, vandaag is er overleg over de voortgang van de laatste WK's, in Zweden is nu alles voorbij en in Zwitserland is een coach positief getest.

Imports...

Oliver Pataky en Jan Jarabek van Nijmegen zijn met de auto teruggereisd naar Slowakije, meldt dagblad De Gelderlander. 'Alle drie de vliegvelden van Slowakije zijn al grotendeels dicht. Wij zijn bang dat we de grens niet meer overkomen als we nog langer wachten. We weten niet of we ooit terugkomen bij Devils, want onze contracten eindigen nu het seizoen voorbij is', zo wordt Pataky geciteerd. Hij studeert weliswaar in Den Haag, maar die school is voorlopig ook gesloten.

Devils gaat bouwen...

aan de selectie van volgend jaar. Dit gebeurt door Frank Gentges, die volgend jaar aantreedt als coach, en technisch manager Charles Houkes. 'We gaan vandaag en morgen al in gesprek met iedereen die dit seizoen bij deze selectie hoort. Al is het maar om mensen te bedanken voor bewezen diensten. Dat is wel zo netjes', aldus Houkes in De Gelderlander. Nijmegen probeerde nog te trainen afgelopen donderdag om het seizoen af te maken, maar dat lukte uiteindelijk niet.

Dat was in Den Haag wel mogelijk...

vertelt aanvaller Justin Evers van Hijs in AD/Haagsche Courant. Op donderdagmiddag kreeg de spelersgroep te horen dat het seizoen was afgelast en 's avonds kwam de groep nog een keer bij elkaar op de ijsbaan. 'Je kon het ijs op, maar je mocht ook in de kleedkamer bier drinken. Ik heb het laatste gedaan, ik was te teleurgesteld. We waren echt helemaal klaar voor de halve finale, iedereen was topfit en dan gebeurt dit. Dit is veel erger dan verliezen, want daar heb je invloed op. Nu voel je je enorm machteloos', aldus Evers in de krant.

In Geleen wordt nog...

een veiling van de shirts georganiseerd. In totaal worden er 69 jerseys aangeboden, waarbij een startprijs van €35 geldt. De veiling loopt tot en met 27 maart en meer informatie staat op de website van Eaters >>>

Wie gehoopt had...

deze week lekker te kunnen gaan zitten voor het vervolg van de play-offs in de KHL komt bedrogen uit. De competitie wordt voor een week stilgelegd omdat de competitie op zoek gaat naar een nieuwe opzet om uit de zes overgebleven Russische teams een kampioen te kiezen. De KHL legt nadrukkelijk de competitie niet stil.

De reden voor de nieuwe opzet is..

dat naast Jokerit uit Helsinki een tweede ploeg zich heeft teruggetrokken uit de competitie. Het gaat daarbij om Barys Nur-Sultan, een team dat in Kazachstan speelt. Ook in dat land gelden dusdanig strenge regels dat doorgaan met ijshockey geen optie meer was.

Dit nieuws komt niet bij iedereen...

goed aan. Vladimir Krikunov, de coach van Dynamo Moskou vraagt zich af waar Jokerit en Barys bang voor zijn en roept op om deze 'vreemdelingen uit de competitie' te gooien.

Intussen...

is ook het seizoen in Zweden definitief voorbij. De ijshockeyjaargang wordt afgesloten zonder kampioen, zonder promotie en zonder degradatie. Tot voor kort was in Zweden het seizoen officieel slechts gepauzeerd, maar de definitieve afgelasting hing al langer in de lucht.

In Zwitserland is intussen...

de coach van Biel-Bienne, Antti Törmänen, positief bevonden aan het coronavirus. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.

Over de WK's die nog...

op het programma staan, is nog geen knoop doorgehakt. Voorzitter René Fasel van de internationale ijshockeyfederatie stelt in een interview echter dat het lastig voorstelbaar is dat het kampioenschap in Zwitserland doorgaat. Maar definitieve besluitvorming is er nog niet geweest. In de wandelgangen wordt gesproken over mogelijke verplaatsing naar bijvoorbeeld Sotsji.

Vandaag is in ieder geval...

de dag van de waarheid. Binnen de internationale ijshockeyfederatie IIHF wordt vanaf 15.00 uur vanmiddag in een telefonische vergadering overlegd met nationale bonden over wat er moet gebeuren. René Fasel sloot een WK zonder publiek eerder uit, maar doorschuiven met een jaar wordt ook lastig. Het WK van volgend jaar is al vergeven aan Letland en Wit-Rusland. Vandaag is er overigens ook een vergadering over het perspectief voor het EK-voetbal. Vandaag en morgen wordt gesproken binnen het IOC over de mogelijkheden voor het houden van de Olympische Spelen in Tokio.

Krefelder EV...

tegenstander van Tilburg in de Oberliga heeft afscheid genomen van vier Duitse spelers: Paul Schuster, Christopher Krug, Tim Dreschmann en Benjamin Kosianski. Ook de twee imports van de club, Michael Jamieson en Jeremiah Luedtke keren niet terug. De club kondigde zelfs aan volgend jaar zonder imports aan de Oberliga deel te willen nemen. Krefeld eindigde afgelopen jaar als nummer laatst in de competitie.

Ook bij Hamburg Crocodiles...

nog drie nieuwe namen van vertrekkende spelers. Eerder was al duidelijk dat Daniel Lupzig zijn schaatsen aan de wilgen hing en zijn voorbeeld wordt nu gevolgd door Jordan Draper. De twee zogenoemde förderlizenz-spelers Leon Fern en Tim May keren niet terug bij de club. Beide laatstgenoemde spelers wisselen van club.