Morning Skate St Louis Blues

20 mei 201907:49

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Een ongekende comeback

Zeven van de acht kwartfinalisten op het WK in Slowakije staan inmiddels vast. Vandaag volgt de laatste beslissing daar en worden ook sleutelduels gespeeld rondom degradatie. Verder in deze Morning Skate aandacht voor een nieuwe contractverlenging in Antwerpen en vooral voor de St. Louis Blues, die dichtbij een van de grootste comebacks in de NHL-geschiedenis zijn. Haalt de ploeg voor het eerst in bijna vijftig jaar de finale om de Stanley Cup?

Antwerpen...

gaat gestaag door met het bekendmaken van spelers voor de selectie voor komend seizoen. De club verlengt met verdediger Mathias van den Bosch. In 22 wedstrijden in de Beneliga had hij vorig jaar twee assists en 24 strafminuten.

Zeven van de acht...

kwartfinalisten staan vast tijdens het WK in Bratislava. In groep A zijn alle kaarten al geschud. Finland, de Verenigde Staen, Canada en Duitsland hebben zich geplaatst bij de laatste acht. In groep B zijn het Rusland, Zwitserland en Tsjechi√ę die al zeker zijn van een plek in de kwartfinales. Voor de laatste plek gaat het tussen Zweden en Letland. Voor gastland Slowakije houdt het WK na de voorronde op.

Op zondag..

verloor Duitsland met 1-3 van de Verenigde Staten, die met twee goals in de slotperiode de winst naar zich toetrokken. De winnende goal was voor Dylan Larkin, terwijl Jack Eichel drie minuten voor tijd voor extra zekerheid zorgde. In de andere wedstrijd in poule A won Finland met 0-3 van Frankrijk via goals van Joel Kiviranta, Niko Mikkola en Jere Sallinen.

In groep B walste Tsjechi√ę met liefst 8-0 over Oostenrijk heen. Michael Repik scoorde twee keer. Tsjechi√ę sloot de eerste periode met een 2-0 voorsprong af en scoorde daarna in de openingsfase van de tweede doorgang drie keer in korte tijd. Rusland hield tegen Zwitserland de nul en won met 0-3 omdat de ploeg sterker was in de afronding. Artyom Anisimov gaf de Russen een vroege voorsprong en Nikita Kucherov verzorgde de resterende productie.

Dit waren de drie mooiste doelpunten volgens de IIHF:

Na tien speeldagen..

is dit de stand in de twee poules:

Vandaag draait het...

in Slowakije om degradatie. Om kwart over vier staan Frankrijk en Groot-Brittanni√ę tegenover elkaar. De Fransen hebben pas een punt, terwijl de Britten nog wachten op hun eerste punt. De winnaar van dit duel is feitelijk veilig voor degradatie. Datzelfde geldt vanavond voor het duel tussen de twee puntloze teams in Poule B, Ootenrijk en Itali√ę. Het is niet zo dat de twee teams die onderaan hun poules eindigen degraderen, het gaat om de twee teams met de minste punten in het toernooi. Twee buitengewoon spannende ontmoetingen dus die om respectievelijk 16.15 en 20.15 uur beginnen. De andere middagwedstrijd is er ook een van belang, Zweden en Letland maken uit wie zich voor de kwartfinales plaatst en wie naar huis mag. De tweede avondwedstrijd gaat tussen Canada en Denemarken.

Livestreams via het YouTube-kanaal van de IIHF >>>

De St. Louis Blues...

staan met 3-2 voor in de serie tegen de San Jose Sharks na een overtuigende 5-0 overwinning in het vijfde duel in de serie. Een dominante tweede periode vormde de motor achter de overwinning. Vladimir Tarasenko scoorde een penaltyshot en Jaden Schwarz scoorde de eerste van zijn drie doelpunten in de wedstrijd, zijn tweede hattrick tijdens deze play-offs. De St. Louis Blues hebben nog nooit de Stanley Cup gewonnen en stonden voor het laatst in 1970 in de finale. Een zege komende dinsdagnacht zou de ploeg een finaleplek tegen de Boston Bruins bezorgen.

De Blues werden..

gisteravond een beetje geholpen door blessureproblemen bij de San Jose Sharks. In de derde periode zaten op een gegeven moment Joe Pavelski, Erik Karlsson, Joonas Donskoi en Tomas Hertl allemaal in de kleedkamer in plaats van op de bank. Het is nog niet bekend welke van deze spelers de zesde wedstrijd eventueel gaat missen.

Als de Blues...

daadwerkelijk de finale halen, zou dat een van de meest bijzondere prestaties zijn in de lange geschiedenis van de NHL. Op 2 januari van dit jaar had geen enkel andere team in de NHL minder punten dan de Blues. Journalist Gare Joyce beschrijft in dit uitstekende artikel wat er sindsdien gebeurde bij de Blues.

Lees het hele artikel >>>