De New York Islanders wonnen ook de derde wedstrijd tegen de Washington Capitals
De New York Islanders wonnen ook de derde wedstrijd tegen de Washington Capitals — © Instagram/NY Islanders

17 augustus 202007:10

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Goalie, overtimes en competitie-starts

De NHL is aan de gang, andere competities denken na over hun competitie-start en ook in Nederland gebeurt er veel. De Morning Skate is er vanaf nu weer iedere ochtend met een overzichtelijk overzicht van het nieuws. Dit is de catchup-editie op maandagochtend.

Luik Bulldogs hebben...

een nieuwe goalie vastgelegd. Het gaat om de 29-jarige Canadees Troy Passingham die de afgelopen twee jaar uitkwam voor Elmira Enforcers in de lagere profliga FPHL. Hij vervangt de eerder aangekondigde Mike Santaguida, die vanwege gezondheidsproblemen zijn loopbaan per direct be√ęindigt.

De DEL 2 verschuift...

de start van het nieuwe seizoen. De competitie zou oorspronkelijk op 2 oktober beginnen, maar vanwege regionale verschillen in regelgeving is het dan zeker nog niet mogelijk om een competitie met publiek te spelen. Dat zorgt ervoor dat is besloten de start van de competitie uit te stellen naar 6 november. Een competitie zonder publiek is economisch niet haalbaar voor de DEL2.

Ook in Zwitserland werd...

De start van de competitie uitgesteld. Op 1 oktober verdwijnt volgens de huidige stand van zaken de limiet van duizend toeschouwers. De start is gekoppeld aan een reeks voorwaarden, zo moet iedere toeschouwer een gezichtsmasker dragen, zijn staanplaatsen uit den boze, moeten alle toeschouwers zich registreren en is er geen uitpubliek toegestaan. Dit is de stand van zaken voor wat betreft de start van de grotere competities in Europa.

In de Oberliga Nord...

moet later deze week meer duidelijk worden over de competitie. Op 20 augustus besluit de beroepscommissie van de Duitse ijshockeybond of Leipzig en Hannover Indians worden toegelaten tot de competitie. Van beide clubs werd eerder de licentie-aanvraag afgewezen. Na het besluit van het zogenoemde Spielgericht van de ijshockeybond zou het speelschema van de Oberliga worden gepubliceerd.

Er was ook wat spelersnieuws..

de afgelopen periode. Zo wisselt de 25-jarige Duits-Amerikaanse aanvaller Sean Morgan van Riessersee naar Rostock Piranhas. Hij had vorig jaar een goal en 11 assists in 44 wedstrijden voor de voormalige topclub. Eerder speelde hij jarenlang in Peiting en was actief voor Sonthofen en Lindau. Rostock wordt zijn eerste halte in de Oberliga Nord. De club trekt tevens de 23-jarige Duitse Canadees Jayden Schubert aan, die twee jaar geleden 12 goals en 4 assists had voor Sonthofen in de Oberliga S√ľd en vorig jaar niet in actie kwam.

Julian Airich..

speelt komend seizoen weer voor Hannover Scorpions. De 25-jarige aanvaller maakte vorig jaar halverwege het seizoen de overstap vanuit Essen naar de Hanzestad. Afgelopen jaar had hij 12 goals en 16 assists in 44 Oberliga-ontmoetingen.

EG Diez-Limburg blijft de...

selectie klaarmaken voor komend seizoen. De verdediging kreeg de afgelopen dagen versterking met vier spelers. De 40-jarige Steve Slaton is de bekendste. De op een Duitse licentie spelende Amerikaan speelde ruim vijfhonderd wedstrijden op het tweede niveau in Duitsland, de afgelopen jaren voor Bad Nauheim. Daarvoor was hij jarenlang een vaste waarde bij Fishtown Pinguins. Verder maakt de 26-jarige Tim Marek, ex-Hamburg, Hannover Scorpions, Halle en Rostock, de overstap vanuit Sonthofen, de 21-jarige Maximilian Droick komt over van mede-promovendus Herforder EV en de 30-jarige Marius Pöpel hervat na jaren zijn loopbaan. Eerder speelde hij bijna tweehonderd Oberliga-wedstrijden.

De onrust in Wit-Rusland heeft...

vooralsnog geen gevolgen voor de organisatie van het wereldkampioenschap ijshockey op het hoogste niveau dat volgend jaar in Letland en Wit-Rusland wordt gehouden. 'We houden de situatie in Wit-Rusland, Letland en alle andere landen waar IIHF-evenementen op de planning staan nauw in de gaten en er zijn geen plannen om zaken te veranderen', zegt voorzitter Rene Fasel van de IIHF in een interview op de eigen website van de federatie. Wit-Rusland staat vanwege omstreden verkiezingen en daaropvolgende protesten volop in de internationale belangstelling.

Capitals - Islanders 1-2 (OT) (Serie 0-3)

De New York Islanders lijken dichtbij de volgende ronde van de play-offs te zijn. De club won ook de derde wedstrijd in de serie tegen Washington en is nu maar één zege verwijderd van winst. De Islanders kwamen in de eerste periode op voorsprong, maar zagen Evgeny Kuzentsov na de eerste pauze voor de gelijkmaker zorgen. Omdat verder niet gescoord werd, was overtime nodig. Matthew Barzal scoorde de winnende goal.

Stars - Flames 5-4 (OT) (Serie 2-2)

Een treffer in de extra tijd van Alexander Radulov bezorgde Dallas een belangrijke zege in de serie tegen Calgary. Beide teams hebben nu twee wedstrijden gewonnen. Joe Pavelski zorgde met zijn derde van de avond twaalf seconden voor het einde van de reguliere speeltijd voor de gelijkmaker.

Golden Knights - Blackhawks 1-3 (Serie 3-1)

De Chicago Blackhawks voorkwamen uitschakeling met een 3-1 overwinning op de Golden Knight. Corey Crawford maakte liefst 48 saves en Drake Caggiula, Matthew Highmore en Alex DeBrincat scoorden de goals.

Flyers - Canadiens 1-0 (Serie: 2-1)

De Philadelphia Flyers pakten het voordeel in de serie tegen Montreal terug met een 1-0 overwinning. Carter Hart maakte 23 saves voor zijn shutout en Jakub Voracek scoorde het enige doelpunt.

Blues - Canucks 3-2 (OT) Serie 1-2)

Brayden Schenn scoorde in overtime namens Stanley Cup-verdediger St. Louis in de extra tijd om de eerste zege in de serie tegen Vancouver binnen te slepen. Justin Faulk en David Perron scoorden de andere twee treffers. JT Miller en Elias Petterson waren de succesvolle schutters namens Vancouver.