Vliegende keeper 1

28 april 201809:20

Door Joep Meijsen

Goedemorgen Tilburg: IJsderby, Baltische broederstrijd en een vliegende keep

Goedemorgen uit Tilburg. Vandaag kan de eerste beslissing vallen tijdens het WK hier, terwijl ook elders belangrijke wedstrijden worden gespeeld om promotie en degradatie. We kijken vooruit naar de wedstrijddag hier met de IJsderby der Lage Landen en zien koninklijke belangstelling voor ijshockey. Verder aandacht voor de play-offs in Zwitserland en de NHL en nog veel meer.

Vandaag staan...

er weer drie wedstrijden op het programma tijdens het wereldkampioenschap in Tilburg. Hoogtepunt voor Nederland is natuurlijk de ijsderby der Lage Landen tegen Belgiƫ. Die wedstrijd wordt om 16.30 uur gespeeld. Wat er in die wedstrijd ook gebeurt, Nederland speelt zondagmiddag tegen Australiƫ om promotie.

Daartoe is ook de wedstrijd...

van vanavond tussen Serviƫ en Australiƫ van belang. Als Australiƫ wint, gaat het Ʃcht tussen hen en Nederland. Als Serviƫ het duel wint, kunnen zij ook nog een rol spelen in de promotiestrijd. Bij een verlies van Nederland tegen Australiƫ zou dan een ranglijst worden opgemaakt van de drie teams waarbij de wedstrijden tegen andere teams buiten beschouwing worden gelaten. Als Nederland vandaag en morgen wint, is de ploeg overigens sowieso gepromoveerd.

De eerste wedstrijd...

van de zaterdag gaat tussen China en IJsland en kan de eerste beslissing van het toernooi als gevolg hebben. Als IJsland verliest, is de ploeg gedegradeerd. Als China verliest is de ontmoeting tussen Belgiƫ en China op de zondag nog van belang. Net als bij de eerste plaats gaat het bij twee teams die gelijk staan in punten in eerste instantie om onderling resultaat. Zijn er straks drie teams met drie punten, dan wordt ook voor de onderste plaatsen een mini-ranglijst opgemaakt met alleen de onderlinge resultaten van die ploegen.

Belgiƫ is dus de eerste...

tegenstander van Nederland dit weekeinde. De Belgen verloren hun eerste twee wedstrijden dit toernooi, maar herstelden zich met een 6-3 zege op IJsland. Met drie assists is Sam Verelst van Duisburg de topscorer van de ploeg. Billy Denis, opgegroeid in Zweden en spelend in de VS, heeft twee goals. De beide goalies van Belgiƫ, Arthur Legrand en Mike Jansen hebben savepercentages van respectievelijk 87,50 en 85,92 procent. Jansen keepte twee wedstrijden, Legrand ƩƩn. Bryan Kolodziejczyk heeft het beste face-off-pecentage, maar die is uitgeschakeld voor het toernooi, net als Ryan Collier bij Nederland. Sam Verelst wint gemiddeld 54,05 procent van zijn face-offs. Bij Nederland zit Danny Stempher op iets meer dan 71 procent.

Tickets voor de twee laatste...

dagen van het WK zijn nog te koop via Ticketpoint. Voor zondag is er nog een mooie feestelijke aanbieding, waarbij kopers van een kaartje voor de wedstrijd van Nederland in de avond ook gratis toegang krijgen tot de ontmoeting tussen IJsland en Serviƫ, de slotceremonie en een mooi WK-feest met DJ.

Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop >>>

Tickets zijn overigens ook verkrijgbaar aan de kassa in Tilburg.

Een vliegende keep...

zo noemt fotograaf Lex Eckhardt het beeld dat hij afgelopen donderdag schoot van de doelman van IJsland, Dennis Hedstrƶm. Een fraaie foto.

Vliegende keeper 1

Het leek er gisteren op...

alsof heel Nederland de ijshockeyploeg steunde, zo veel mensen in Oranje waren er op de been. Het was echter Koningsdag, maar wel met een mooi ijshockeyrandje. Sophie Smid van de U18-vrouwen mocht in Groningen het koninklijke paar ontmoeten als een van de sporters uit de stad die iets bijzonders heeft gepresteerd. Smid was onderdeel van de ploeg die zich eerder dit jaar kwalificeerde voor het wereldkampioenschap.

Zijn de Britten na...

hun kampioenschap vorig jaar in Belfast op weg naar het hoogste niveau? De Britten wonnen met 4-3 van Italiƫ en staan nu bovenaan de ranking van Division IA. De laatste keer dat de Britten uitkwamen op het hoogste niveau was 1994. De Britten hebben vandaag de lastige wedstrijd tegen gastheer Hongarije op het programma staan, terwijl Kazachstan tegen Polen speelt. De Britten hebben genoeg aan ƩƩn punt om te promoveren. Als zij verliezen zijn er meer kanshebbers voor promotie, waaronder Kazachstan. Onderaan de ranglijst staat Polen, dat moet winnen van Kazachstan om kans te maken degradatie te voorkomen.

Twee Baltische staten...

spelen vandaag om promotie in Division IB. Litouwen heeft elf punten uit vier wedstrijden, Estland een punt minder. Onderling resultaat is echter ook daar beslissend, dus het is een Ʃchte finale in Kaunas. Vandaag spelen Kroatiƫ en Roemeniƫ om de degradatie. De Roemenen wonnen vorig jaar het WK op het niveau waar Nederland deze week speelt.

Ook in Zwitserland is de kampioen..

bekend. ZSC Lions uit ZĆ¼rich won de finaleserie tegen Lugano. Reden voor een feestje.

En in de NHL..

boekte Winnipeg een 4-1 overwinning op Nashville om daarmee op voorsprong te komen in de serie. Mark Scheifele had twee goals en Connor Hellebuyck maake 47 saves.