Screenshot 2020 04 24 Instagram

24 april 202007:09

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Jubileum in Antwerpen, trainen met Reno en vissen met Carey

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor het jubileum van het Olympische ijshockey, dat geboren werd in Antwerpen. Verder trainen met Reno de Hondt, een traktatie van Matt Murray, een wedstrijd tussen The Great One en The Great 8 en nog veel meer.

Het was gisteren..

precies honderd jaar geleden dat ijshockey een Olympische sport werd. Dat gebeurde niet ver van de Nederlandse grens, in Antwerpen. Daar speelde België de wedstrijd tegen Zweden, die door de Scandinaviërs met 0-8 werd gewonnen. Het allereerste Olympische ijshockeydoelpunt werd gescoord door Erik Burman. De website over Sportgeschiedenis heeft er een mooi verhaal over.

Ook in Antwerpen zelf...

wordt dit historische moment natuurlijk herdacht.

Coach Fred Carroll...

staat volgend jaar niet meer in de bank bij TecArt Black Dragons Erfurt. Hij werkte twee jaar bij de club. Volgens de officiële verklaring hebben beide partijen na een evaluatie van het seizoen besloten een andere weg in te slaan. Carroll was ooit kortstondig betrokken bij het Nederlands team als assistent-coach. Erfurt eindigde afgelopen seizoen op de voorlaatste plaats in de Oberliga Nord met 35 punten in 44 wedstrijden en een doelsaldo van -71.

De kans dat...

het seizoen in Duitsland op tijd gaat beginnen, lijkt niet groot te zijn. In Berlijn zijn bijvoobeeld tot en met 24 oktober van dit jaar evenementen die meer dan 5000 bezoekers trekken verboden. Dit treft onder meer de Eisbären uit Berlijn. Ieder bondsland maakt op dat vlak zijn eigen beleid. Volgens Hockeyweb.de is de kans groot dat de DEL, DEL2 en Oberliga-competities pas in november of nog later gaan beginnen. Dat zou dan met een aangepast speelschema gebeuren.

International Reno de Hondt...

helpt jonge, Nederlandse ijshockeyers een handje om deze moeilijke tijden door te komen. Speciaal voor IJshockey Nederland heeft hij een aantal oefeningen opgenomen die makkelijk thuis kunnen worden nagedaan en waarmee jonge ijshockeyers aan hun vaardigheden kunnen werken. De vraag is natuurlijk wie deze oefening het beste na kan doen. Je vindt het eerste filmpje met Reno op de Instagram-pagina van IJshockey Nederland.

Doelman Matt Murray van...

de Pittsburgh Penguins, van Nederlandse afkomst, heeft een rekening geopend van 5000 dollar bij de lokale keten van sandwichwinkels Primanti Bros. Deze rekening kan worden gebruikt door lokale politiemensen. Murray wil het politiekorps daarmee bedanken voor hun inzet tijdens de covid-19-crisis.

Wayne Gretzky en Alex Ovechkin...

speelden wedstrijdjes met de videogame NHL 20 om geld in te zamelen voor het goede doel. Het werd avondvullend vermaak onder het motto The Great One vs The Great 8. Het spektakel leverde zo'n 20.000 dollar aan giften op, een bedrag dat door de twee spelers en hun families werd verdubbeld. Gretzky scoorde eerst...

Beide spelers waren..

tevreden over het resultaat.

Het ijshockeyseizoen in de NHL...

gaat misschien dus door met wedstrijden op vier locaties zonder publiek. Dit gaat mogelijk in juli beginnen. Als het er niet van komt, is wel duidelijk wat Montreal-doelman Carey Price kan doen: vissen. Als doelman is dat onwenselijk, maar daarbuiten lijkt hij er een bijzondere vaardigheid in te hebben.