Al Til Kre 20200216 105

18 februari 202008:08

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Kampioenswedstrijd, scorende Nederlanders en een harde check

Tilburg Trappers heeft vanavond de topper tegen Herne op het programma staan, wat direct een kampioenswedstrijd is. Verder waren er de afgelopen dagen doelpunten voor Daniel Sprong, Mike Dalhuisen en Guus van Nes, kijken we naar de Olympische kwalificatie voor de vrouwen, zien we een recordzege voor Tampa Bay, een harde check voor Alex Ovechkin en nog veel meer.

Tilburg Trappers...

is vlakbij het kampioenschap in de Oberliga Nord. Afgelopen zondag haalde de ploeg tegen Krefeld nipt de tien niet. Aanvaller Tijn Jacobs heeft hier in Brabants Dagblad wel een uitleg voor. 'Wie de tiende maakt, moet een kratje bier betalen. Misschien dat het daarom stopte bij negen.'

Vanavond kan...

Trappers het eerste kampioenschap van het seizoen veiligstellen. Op het programma staat het inhaalduel tegen Herne, waarbij het duel om 20.00 uur begint. De marge tussen de twee teams op de ranglijst is 12 punten met nog, voor beide teams, vijf wedstrijden te spelen. Winst vanavond op welke manier dan ook zorgt er dus voor dat Herne zelfs in theorie Trappers niet meer kan achterhalen.

Tilburg heeft nog iets goed te maken vanavond. Het komt niet vaak voor dat een team het seizoen afsluit met een positieve balans ten opzichte van de drievoudige kampioen van de Oberliga als geheel, maar Herne won zijn beide thuiswedstrijden en staat dus in de serie in het seizoen met 2-1 voor. Trappers won zijn thuiswedstrijd op 15 november overigens met 5-3. De wedstrijden in Herne eindigden in 7-2 en 4-3 voor de thuisploeg. De jongste wedstrijd was op 22 december.

De laatste ontmoeting tijdens het reguliere seizoen wordt gespeeld op een ongebruikelijke dinsdagavond vanwege de verplichtingen van het Nederlands team. De wedstrijd is verschoven vanwege het pre-OKT in Kazachstan. Beide teams beginnen in vorm aan het duel. Tilburg won vijftien van zijn laatste zestien wedstrijden. Enige uitzondering was het duel uit bij Rostock toen een deel van de selectie met Oranje op pad was.

Voor Herne ziet de balans er minder gunstig uit, maar ook deze ploeg won vier van de laatste zes wedstrijden, met afgelopen weekeinde zeges op Essen en Erfurt. Net als Trappers heeft de ploeg ook een gebalanceerde topscorerslijst Nils Liesegang is met 66 punten de topscorer, Patrick Asselin scoorde al 37 keer en Marcus Marsall, Dennis Thielsch, Christoph Ziolkowsky, Dennis Palka, Anthony Calabrese en Dominik Piskor hebben allemaal al meer dan dertig punten.

Het wordt de twaalfde ontmoeting tussen de twee teams sinds de entree van Tilburg in de Oberliga. Herne won van de vorige elf wedstrijden er 2 in Stappegoor. De laatste keer was tijdens de halve finales van de play-offs afgelopen seizoen. Op 12 april won Herne met 1-3 in Tilburg. Uiteindelijk ging Trappers echter toch door naar de finale.

Foto: Arie Leeuwesteijn

De wedstrijd tussen...

Antwerpen en Nijmegen werd afgelopen zondag vanwege de harde wind afgelast. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de wedstrijd wordt overgespeeld. 'Het schema tot aan de play-offs zit propvol en het zal voor de competitieleiding een 5 sterren puzzel worden om het op te lossen. Nijmegen speelt komend weekend slechts 1 wedstrijd, thuis tegen Microz Eaters Geleen, maar heeft door andere verplichtingen geen mogelijkheid af te reizen naar Antwerpen, mocht de storm dan zijn gaan liggen', zo meldt Devils op de eigen website.

Voor de Nederlandse mannen...

zit de Olympische kwalificatie erop. Voor de vrouwen moet het allemaal nog gaan beginnen. Komend voorjaar wordt duidelijk welke teams zich automatisch plaatsen en welke teams kwalificatietoernooien mogen organiseren. De top zes plaatst zich automatisch en voor drie teams is er een plek op basis van de Olympische kwalificatietoernooien.

Op de site van de IIHF wordt precies uitgelegd hoe alles in zijn werk gaat >>>

Daniel Sprong en de...

San Diego Gulls kwamen afgelopen weekeinde twee keer in actie. Tegen de Iowa Wild werd met 3-0 verloren en vervolgens met 1-4 gewonnen. Daniel Sprong had vier schoten op doel en scoorde het tweede doelpunt van zijn ploeg. Het was zijn elfde treffer van de lopende AHL-campagne. De treffer viel op de powerplay met nog twee minuten te spelen in de eerste periode en was de gelijkmaker.

Het was een soort van..

jubileumwedstrijd voor de in Amsterdam geboren aanvaller.

Vannacht..

verloor de ploeg, ondanks acht schoten op doel van Sprong, met 2-3 van Stockton Heat. Woensdag volgt tegen dezelfde tegenstander alweer het volgende duel.

Mike Dalhuisen en...

Poprad wonnen afgelopen zondag met 7-5 van HK Nitra. Dalhuisen scoorde een van de treffers namens zijn team. Het was zijn negende goal van het seizoen waarin hij voor twee verschillende teams speelde op het hoogste niveau in Slowakije. Hij heeft ook 16 assists voor 25 punten in 42 wedstrijden. Vanavond om 18.00 uur spelen Dalhuisen en Poprad de uitwedstrijd bij Nove Zamky. De ploeg staat op dit moment op de vierde plaats van de ranglijst.

Guus van Nes scoorde..

afgelopen weekeinde zijn tweede treffer van het seizoen. Dit gebeurde bij de wedstrijd van zijn college Quinnipiac tegen St. Lawrence, die door het team van de Nederlandse international met 6-1 werd gewonnen. Van Nes scoorde de laatste treffer van het duel met nog iets minder dan 3,5 minuut te spelen in de wedstrijd.

Ook Giovanni Vogelaar...

kwam afgelopen weekeinde twee keer in actie. De Nederlandse international verloor met EC Bregenzerwald met 3-4 van het Italiaanse Fassa, waarbij hij wel een assist voor zijn rekening nam. Twee dagen later was er wel een mooie 1-5 overwinning bij Linz Steel Wings, met ook in dat duel een assist voor Vogelaar. De ploeg van de Nederlander is bezig aan de zogenoemde Kwalificatieronde B in de Alpen Liga, de grensoverschrijdende competitie die vanuit Oostenrijk wordt georganiseerd.

Steve Mason en

EHC Winterthur spelen in een plaatsingsronde samen met de andere drie laagstgeplaatste teams op het tweede niveau in Zwitserland. Komend weekeinde speelt de ploeg tegen Ticino Rockets en EVZ Academy. Afgelopen zaterdag werd de voorronde van de competitie afgesloten met een 2-3 zege bij SC Langenthal. Steve Mason pikte in dat duel een assist op.

Het was een drukke avond in..

de NHL gisteren vanwege de nationale feestdag in de VS. Een hoogtepunt was de 800e wedstrijd in de NHL voor Steven Stamkos, die ook nog vallend tot score komt.

De wedstrijd leverde..

Tampa Bay uiteindelijk hun elfde overwinning op rij op, een clubrecord. Nikita Kucherov scoorde de winnende goal.

Alexander Ovechkin...

liet tegen Las Vegas weer zien waarom hij zo veel meer is dan een speler met een geweldig schot.