Wc2010 lit ned celebrate

20 mei 201708:26

Door Joep Meijsen

Morning Skate: nationale teams, winnende Penguins en Keulse voorpret

Goedemorgen ijshockeyfans. In deze Morning Skate meer nieuws over de WK's voor de nationale teams, een vierde nieuwe aanwinst voor Nijmegen, goed nieuws voor de Penguins en minder nieuws voor de Predators en natuurlijk aandacht voor de halve finales op het WK in Keulen.

Nog even het nieuws van gisteren...

samenvatten. Nederland heeft het WK Division IIA toegewezen gekregen. Deelnemers zijn Australiƫ, Belgiƫ, China, IJsland, Nederland en Serviƫ. Het WK wordt gehouden van 23 tot en met 29 april 2018. De exacte speellocatie moet nog definitief worden bepaald, maar bij de kandidaatstelling is uitgegaan van een WK in Tilburg. Als Trappers komend jaar de finale haalt in de Oberliga en de finale over het maximale aantal wedstrijden gaat, eindigt de play-offs uiterlijk op 22 april, waardoor Nederland over een completere nationale ploeg moet kunnen beschikken dan afgelopen jaar het geval was.

De komende periode...

zal er meer bekend worden over de locatie en de opzet van het WK. Als Nederland niet gedegradeerd was, had het team Kaunas in Litouwen als speellocatie gehad. De verdere WK's van Nederland worden gehouden in Bled, Sloveniƫ (vrouwen), Dumfries, Schotland (U20) en Zagreb, Kroatiƫ (U18). Daarnaast speelt er voor het eerst een vrouwenteam U18 van Nederland internationaal mee. Zij spelen als nieuwe ploeg in het internationale ijshockey een kwalificatietoernooi in Mexico City.

De exacte poule-indelingen....

zien er als volgt uit.

7-13 april 2018
Vrouwen (Divison IIA, Bled): Australiƫ, Groot-Brittanniƫ, Mexico, Nederland, Noord-Korea en Sloveniƫ

10-16 december 2017
U20 (Division IIA, Dumfries): Estland, Groot-Brittanniƫ, Japan, Nederland, Roemeniƫ en Zuid-Korea

24-30 maart 2018
U18 (Division IIB, Zagreb): China, IJsland, Kroatiƫ, Nederland, Serviƫ, Spanje

28 februari-3 februari 2018
U18 vrouwen (Division IB kwalificatie, Mexico City): Kazachstan, Mexico, Nederland, Noord-Korea, Spanje, Turkije

Het Nederlands team...

blijft de komende jaren in jerseys van Nike spelen. Het contract tussen de internationale ijshockeyfederatie IIHF en de Amerikaanse fabrikant van sportkleding is verlengd tot 2026. Nog meer besluiten vanuit het congres in Keulen. De topdivisie in het vrouwenijshockey wordt uitgebreid van acht naar tien teams. Het volgende WK staat op het programma voor 2019 vanwege de Olympische Spelen volgend jaar. De uitbreiding wordt bereikt door Tsjechiƫ niet te laten degraderen en de promovendus uit Division IA van volgend jaar toe te voegen.

Nijmegen Devils heeft...

een vierde nieuwe speler toegevoegd aan de selectie. Het gaat om de pas 17-jarige jeugdinternational Martijn Geerligs, die afgelopen seizoen in het Beneliga-team van Tilburg speelde. Door een blessure kwam hij maar veertien wedstrijden in actie vorig jaaar, waarin hij een assist op zijn naam bracht. De nieuwe Devil kreeg zijn ijshockeyopleiding in Den Bosch, waar hij tot twee jaar geleden speelde. Afgelopen seizoen speelde hij zowel het WK U18 als het WK U20 met Nederland. Eerder al werden Justin Evers, Rick van Haren en Luuk Lambregts door Nijmegen bekendgemaakt als nieuwkomers.

Voormalig..

Den Haag en Herentals-goalie Tomas Pek heeft zijn contract bij Val Vanoise op het tweede niveau in Frankrijk verlengd. Het wordt zijn vierde seizoen op dat niveau, zijn tweede bij Val Vanoise. De voormalige Slowaakse jeugdinternational speelde tussen 2011 en 2014 drie seizoenen in Den Haag en Herentals.

De Pittsburgh Penguins..

hebben de stand in hun play-offserie met Ottawa weer gelijkgetrokken, 2-2. Matt Murray keerde terug in het net bij de Pens en stopte 24 schoten in de 3-2 overwinning voor zijn team. Via goals van Olli Maata, Sidney Crosby en Brian Dumoulin kwam Pittsburgh met 3-0 voor te staan. Via Clarke MacArthur en Tom Pyatt kwam Ottawa nog wel terug in de wedstrijd, maar slaagde er niet in om in de slotfase een gelijkmaker te forceren.

Vannacht wordt..

het vijfde duel gespeeld tussen Anaheim en Nashville. De Predators moeten het in het restant van de play-offs echter doen zonder hun beste center, Ryan Johansen, die is geopereerd aan zijn dijbeen na het vierde duel. Hij is met drie goals en tien assists in 14 wedstrijden de topscorer voor Nashville in de play-offs.

dit weekend staat Keulen...

ongetwijfeld op zijn kop. Het Franse gedeelte van het kampioenschap is afgeloten. De halve finales vandaag en de wedstrijden om brons en goud morgen zijn allemaal in Keulen.

Om 15.15 uur begint het vandaag met de kraker tussen Canada en Rusland, een van de klassieke topwedstrijden uit het internationale ijshockey. Iedere Canadees van een bepaalde leeftijd weet nog waar hij was toen Paul Henderson in de Summit Series het winnende doelpunt scoorde.

Om 19.15 uur dan de derby tussen Zweden en Finland. Twee aartsrivalen en een wedstrijd om je vingers bij af te likken.

Nederlanders kunnen de wedstrijden live kijken via YouTube >>>

En zo leuk kan een dagje Keulen zijn...

Tenslotte nog...

een selectie van de mooiste NHL-goals van het afgelopen jaar. Ruim twaalf minuten plezier.