Lokomotiv vliegramp herinnering

8 september 202007:01

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Nieuwe site, herdenking en een forse zege

In de Morning Skate vanmorgen onder meer aandacht voor de nieuwe site van de Beneliga, het Scheidsrechtersweekend, een prijs voor Mike Dalhuisen, coronazorgen in Azi√ę, de herdenking van de vliegramp met Lokomotiv Yaroslavl in de KHL, de winnaar van de Bill Masterton Award en een monsterzege in de eerste wedstrijd tussen de Lightning en de Islanders.

De website van de Beneliga....

heeft een make-over gehad en is gisteren opnieuw gelanceerd. Op de site onder meer een overzicht van de vriendschappelijke wedstrijden waar Belgische clubs bij betrokken zijn, evenals het speelschema van de Belgische beker, zoals die volgens planning op 10 oktober moet beginnen. De Beneliga is een gezamenlijk project van IJshockey Nederland en de Belgische ijshockeyfederatie.

Bezoek de website van de Beneliga >>>

Afgelopen weekeinde....

werd het traditionele scheidsrechtersweekend gehouden, waarbij de Nederlandse officials zich voorbereiden op het begin van het nieuwe seizoen. Daarbij verzorgden een reeks nationale en internationale sprekers seminars en werd de verplichte schaats- en spelregeltoets afgenomen. Later vandaag op deze site een terugblik op het Scheidsrechtersweekeinde met referee in chief Martin de Wilde.

De wedstrijdsheet van de....

ontmoeting tussen Den Haag en Leuven van afgelopen weekeinde vermeldde niet de juiste Haagse doelpuntenmakers. Jelle Kronenburg, Justin Evers, Jay Huisman en uiteindelijk Jay de Ruiter met het beslissende penaltyshot waren de correcte namen,

Mike Dalhuisen heeft met zijn....

team HK Poprad de eerste prijs van het nieuwe seizoen binnen. De club won afgelopen week in de finale van de Tatra Cup met 4-2 van Dukla Michalovce. De Nederlandse verdediger had één assist in de finale-wedstrijd. De Tatra Cup is het op één na oudste clubtoernooi van Europa na de Spengler Cup en werd voor het eerst in 1929 gehouden. Een oefenwedstrijd afgelopen weekeinde werd met 3-5 verloren van de traditionele Slovaakse topclub Slovan Bratislava.

De wedstrijden in de KHL...

stonden gisteren in het teken van de vliegramp in 2011 waarbij vrijwel het volledige team van Lokomotiv Yaroslavl om het leven kwam. De tien teams die gisteren in actie kwamen droegen allemaal een eerbetoon aan de slachtoffers op hun shirts.

44 van de 45 passagiers...

kwamen om het leven na een ongeval met het vliegtuig tijdens het opstijgen. Alleen een mecanicien overleefde de ramp. Alle spelers en begeleiders van het KHL-team kwamen om het leven, evenals vier jeugdspelers die ook aan boord waren. Bekende namen onder de overledenen zijn Ruslan Salei, Pavel Dimitra, Karlis Skrastins, Igor Korolev en Brad McCrimmon. Bij de derby tussen Dynamo Moskou en Spartak Moskou was er nog een speciaal eerbetoon aan de overledenen.

Sergei Shumakov had....

Twee goals en een assist in de ruime van Avangard Omsk. Waaronder dit prima doelpunt.

De grote internationale ijshockeycompetitie....

in Azi√ę wordt dit seizoen niet gespeeld, zo hebben de betrokken clubs bekendgemaakt. Zorgen over covid-19, alsmede restricties rond rondreizen zijn de oorzaken voor de afgelasting. De competitie telt acht teams uit drie landen, Japan, Zuid-Korea en een Russische ploeg van het eiland Sakhalin.

Beter nieuws is er uit...

de NHL. De opzet om met afgesloten bubbles te werken en zonder publiek te spelen werkt bij de Noord-Amerikaanse profcompetitie prima. Voor de zevende week op rij rapporteerde de competitie nul positieve tests. De bubble in Toronto is inmiddels opgeheven, de twee conference finals worden in Edmonton gespeeld. Dat betekent dat nog maar vier teams afgesloten zijn van de buitenwereld. In totaal heeft de NHL de afgelopen weken 2543 coronatests uitgevoerd.

Ottawa Senators-aanvaller Bobby Ryan....

is de winnaar van de Bill Masterton Memorial Trophy. Deze wordt uitgereikt aan een speler die het meest uitblinkt in doorzettingsvermogen, sportiviteit en liefde voor ijshockey. In november verliet Ryan de selectie van de Senators om de slag aan te gaan met zijn alcoholmisbruik. Eind februari keerde hij terug in de opstelling en scoorde direct in zijn eerste wedstrijd een hattrick.

Brayden Point en Nikita Kucherov hadden....

allebei vijf punten voor de Tampa Bay Lighting in hun 8-2 zege in de eerste wedstrijd van de finale in het oosten van de NHL tegen de New York Islanders. De Lightning schakelde vorige week Boston uit en kon daarna afwachten wie de tegenstander werd. Afgelopen weekeinde plaatste de New York Islanders zich ten koste van Philadelphia. Extra rustdagen worden in het ijshockey niet altijd als positief gezien, maar baarde Tampa Bay geen zorgen. Point had twee goals en drie assists, Kucherov een goal en drie assists, Yanni Gourde twee treffers en Victor Hedman een goal en twee assists. Jordan Eberle had een goal en een assists namens de Islanders.