Stock sticks op het ijs
— © Photo Mix via Pixabay

3 juli 202007:16

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Noodgoalie, Winterspelen in Nederland en de Stanley Cup in Edmonton

Een tjokvolle Morning Skate op deze vrijdag. Tom Prodi blijft Luik helpen, Giovanni Vogelaar vertelt waarom hij niet bij Tilburg terecht kon, een concreet plan voor de Olympische Winterspelen in Nederland, een zeer ervaren aanvoerder voor Krefeld in de Oberliga, grote verschuivingen in het ijshockey vlak over de grens, de Stanley Cup-finales worden waarschijnlijk in Edmonton gespeeld en meer.

Luik Bulldogs heeft in de persoon...

van Tom Prodi een ervaren nood-goalie voor het nieuwe seizoen vastgelegd. De 26-jarige doelman maakt al jaren deel uit van de selectie van de deelnemer aan de Beneliga en is komend jaar beschikbaar mocht Luik in de problemen komen door bijvoorbeeld blessureleed bij de nieuwe importdoelman Mike Santaguida.

Eerder deze week werd...

bekend dat Giovanni Vogelaar vanuit Oostenrijk terugkeert naar Den Haag. De international van Oranje sprak ook met Tilburg Trappers, maar kon daar niet terecht, vertelt hij aan Brabants Dagblad. 'Ik heb het daar vier jaar heel goed naar mijn zin gehad. Maar ik kreeg nu te horen dat de selectie in prinicipe compleet is en dat er door de gevolgen van de coronacrisis geen middelen zijn om extra spelers aan te
trekken. Jammer, maar daar heb ik wel begrip voor', aldus Vogelaar.

Lees hier het hele artikel in Brabants Dagblad >>>

De blog over sportgeschiedenis...

heeft een interessant verhaal over hoe Nederland ooit bijna de Olympische Winterspelen had georganiseerd. Dit had in hetzelfde jaar moeten gebeuren als de Zomerspelen in Amsterdam in 1928. Eind 1924 lag er een plan waarbij de Schaatsbond de meeste sporten zou gaan organiseren, maar het ijshockey door de hockey en bandybond. Helaas zou het toernooi niet op Nederlands ijs zijn gespeeld, maar waarschijnlijnk in St. Moritz of een andere Zwitserse plaats.

Lees hier het hele artikel >>>

Het team van Krefeld in de...

Oberliga Nord krijgt ervaren versterking. Het gaat om de 36-jarige aanvaller Adrian Grygiel die ruim negenhonderd wedstrijden in de DEL op zijn naam heeft staan en de laatste nog actieve speler in de kampioensploeg van Krefeld in 2003. Vorig jaar speelde hij voor Crimmitschau in de DEL2, maar hij keert nu terug naar de club van zijn jeugd en gaat in de opleidingsploeg in de Oberliga als captain fungeren.

Bij Hamburg Crocodiles...

blijft de gevaarlijkste aanvalslijn van vorig jaar intact. Na Dominik Lascheid en Thomas Zuravlev heeft nu ook de ervaren Patrick Saggau zijn contract bij de club uit de havenstad verlengd. Het trio was vorig jaar goed voor 82 goals en 131 assists. De 36-jarige kwam twee jaar geleden over uit Timmendorfer Strand, waar hij zijn loopbaan begon. Hij speelde 21 wedstrijden in de DEL en 164 in de DEL2 tijdens zijn lange loopbaan die hem op veel plekken bracht.

Hannover Scorpions heeft de...

eerste importpositie bezet. De club wilde in eerste instantie weer in zee met Julien Pelletier, maar die gaf aan waarschijnlijk liever in Canada te blijven. De club contracteerde nu de 27-jarige Finse center Tomi Wilenius, een voormlaige jeugdinternational van zijn land die vorig jaar in de Alpenliga voor Zell am See op het ijs stond. Daar pakte hij 66 punten in 38 wedstrijden.

Lukas Valasek...

blijft nog een jaartje bij Saale Bulls Halle. De 23-jarige in Tsjechië geboren aanvaller maakte vorig jaar de overstap van Hannover Indians naar Halle en was in 45 wedstrijden goed voor 9 doelpunten en 16 assists. Valasek beschikt over een Duits paspoort.

Vlak over de grens...

wordt op ijshockeygebied een stevige verandering doorgevoerd. De Regionalliga West en de Landesliga NRW worden samengevoegd, waardoor een competitie met twaalf teams ontstaat die in twee poules gaan spelen. De beste vier per poule gaan na de jaarwisseling door naar een kampioenscompetitie, de andere clubs spelen daarna eventueel samen met teams van een niveau lager een bekercompetitie. Deelnemers zijn Dortmund, Essen, Grefrath, Neuwied, Ratingen, Wiehl, Bergisch-Gladbach, Bergisch Land, Dinslaken, Duisburg, Neuss en Troisdorf. Mogelijk komen ook Lippstadt en Bitburg hier nog bij, maar zij kunnen ook nog kiezen een niveau lager uit te komen of regionaal in Hessen.

Ook in de DEL2..

is iets spannends aan de hand. Bietigheim-Bissingen Steelers heeft geen licentie ontvangen voor het nieuwe seizoen, als enige van de clubs. De Steelers behoren tot de topclubs in die competitie, maar voldeden in hun aanvraag niet aan de financiële voorwaarden. De club gaat tegen de beslissing in beroep en verwacht tijdig voldoende zekerheden te kunnen verwerven om zo alsnog van start te kunnen gaan op het tweede niveau in Duitsland.

Het ijshockeyseizoen in de NHL...

vindt waarschijnlijk plaats in Edmonton. Volgens Bob McKenzie, een van de best ingevoerde ijshockeyjournalisten in Canada, is de thuisbasis van de Oilers gekozen als plek voor zowel de Conference Finals als de Stanley Cup-finale. Het lijkt ook steeds waarschijnlijker dat de twee speelsteden bij de hervatting Edmonton en Toronto zullen zijn.

En er is goed nieuws...

rondom Oskar Lindblom en zijn behandeling tegen kanker.