Bank Zoetermeer met Alex Andjelic
Bank Zoetermeer met Alex Andjelic — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

21 september 202007:16

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Oefenduels, corona en een finale

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de oefenwedstrijden van teams uit de Beneliga en Eerste Divisie. Verder aandacht voor corona in Tsjechi√ę en de KHL, een mogelijke nieuwe opzet van de play-offs in de Oberliga, wat nieuwtjes uit de NHL en aandacht voor de eerste wedstrijd in de Stanley Cup-finale.

Eerst maar het overzicht....

van de oefenwedstrijden van afgelopen weekeinde. Den Haag ging op bezoek bij Luik en liep daar tegen een 5-1 nederlaag aan. Het enige Haagse doelpunt werd gescoord door Stijn Knoop. Levi Smeets was één van de Luikse doelpuntenmakers. Voor die ploeg scoorden ook Loris Darqes, Bryan Kolodziejczyk, Andy Kolodziejczyk en de Canadees Spencer Edwards. Den Haag verscheen maar met een beperkte selectie in Luik. In Eindhoven speelden dit weekeinde vier teams om de Keukensale Kempen Cup. Op zaterdag was het Eerste Divisie-team van Tilburg Trappers met 4-3 te sterk voor Dordrecht Lions, terwijl Eindhoven Kemphanen met 1-5 verloor van Unis Flyers Heerenveen. Op zondag won Tilburg de cup door in de finale met 5-1 te winnen van Heerenveen, terwijl Kemphanen zelf de derde plaats veroverde met een 3-1 overwinning op Dordrecht Lions.

Zoetermeer Panters ging op bezoek...

in Utrecht voor een oefenwedstrijd. Dit duel eindigde in een 1-11 overwinning voor Panters. Fotograaf Marco Spelten was bij de wedstrijd en maakte een foto-impressie. In de Eerste Divisie werd ook nog geoefend tussen Amsterdam Tigers en Leeuwarden Capitals, uitslag 12-2 en was er de ontmoeting tussen Utrecht en het Eerste Divisie-team van Den Haag, met een 3-0 zege voor de Haagse formatie als resultaat.

De Oberliga gaat waarschijnlijk....

de play-offs anders opzetten. Vanwege de verlate start van het seizoen en om lange reizen te voorkomen leeft het idee om de play-offs per liga af te werken, waardoor de uiteindelijke winnaars in het noorden en het zuiden elkaar in een soort finale om promotie naar de DEL2 zullen ontmoeten. Normaalgesproken spelen de Oberliga's Nord en S√ľd al eerder in de play-offs tegen elkaar. Binnenkort wordt hier nader over besloten.

Qua oefenwedstrijden was het stil...

bij de clubs in de Oberliga Nord. Alleen de ontmoeting van Tilburg van afgelopen vrijdag stond op het programma. Wel rondde Diez-Limburg de samenstelling van de selectie af. De club trok de 19-jarige Duitse rus Daniil Voskresenkij aan uit de jeugd van Bad Nauheim. Eerder al werd het contract met verdediger Nils Krämer.

Coronanieuws uit...

Tsjechi√ę, waar 22 spelers en begeleiders van Kometa Brno positief zijn getest op covid-19. De wedstrijden die voor afgelopen weekeinde op het programma stonden, zijn geschrapt. Jokerit Helsinki krijgt van de autoriteiten in Finland toestemming om uit de quarantaine te komen. De club hervat vandaag de trainingen en speelt komende vrijdag weer zijn eerste wedstrijd. Intussen reisde Lokomotiv Yaroslavl naar Sochi, waar 11 spelers en een lid van de begeleidingsstaf ziekteverschijnselen vertoonden. Daarop keerde de club terug naar huis. Hoewel iedereen negatief testte, bleven een aantal spelers ziekteverschijnselen vertonen. Daarop werd ook de wedstrijd tegen Dinamo Minsk uitgesteld.

In de NHL...

maakte Minnesota Wild bekend afscheid te nemen van aanvoerder Mikko Koivu. Hij krijgt geen nieuw contract aangeboden. De Pittsburgh Penguins hebben aanvaller Jared McCann voor nog twee jaar aan zich gebonden voor in totaal 5,88 miljoen dollar, St. Louis Blues zou topverdediger Alex Pietrangelo hebben gezegd dat hij moet kijken wat hij bij andere clubs kan verdienen. De Stanley Cup-winnaar is een free agent en gesprekken over een nieuwe overeenkomst zijn op niets uitgelopen.

En dan was er nog...

de eerste wedstrijd in de Stanley Cup-finale. Anton Khudobin was de grote man aan de kant van Dallas Stars. Hij maakte in totaal 35 saves, waarvan 22 in de slotperiode in het door zijn team met 4-1 gewonnen duel tegen Tampa Bay. Joel Hanley, Jamie Oleksiak, Joel Kiviranta en Jason Dickinson scoorden voor de Stars, terwijl alleen Yanni Gourde erin slaagde Khudobin te verschalken.