2001 2362

7 september 201908:41

Door Joep Meijsen

Morning Skate: oefenwedstrijden, Girls Only Hockey Day en Jeugdolympische spelen

In de Morning Skate vanmorgen een overzicht van de oefenwedstrijden van Nederlandse clubs van vrijdagavond en een blik op de voorbereiding van andere teams in de Beneliga en Oberliga Nord. Verder onder meer aandacht voor Girls Only Hockey Weekend, de kwalificatie voor de Winter Youth Olympic Games, de verlenging van Joe Thornton en het afscheid van Jeremy Jacobs.

Cairox Hijs Hokij Den Haag is...

met een klinkende overwinning begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tegen Beneliga-tegenstander Leuven werd het vrijdagavond in Dordrecht 8-1 voor de bekerfinalist. Donny van Musscher en Thomas Roosendaal ontbraken nog in de opstelling, maar Levi Boer scoorde drie keer, Stace van Bentem was twee keer succesvol, terwijl ook Marco Bommezijn, Reinier Staats en Joey Oosterveld succesvol waren. Beide clubs ontmoeten elkaar zaterdagavond in Leuven voor de tweede keer. Die wedstrijd begint om 20.30 uur.

Select 4-U Nijmegen Devils...

speelde met zijn vernieuwde ploeg tegen Hammer Eisbären en verloor het duel met 2-8. Nieuwkomer Raymond van der Schuit scoorde beide treffers in het openingsduel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen van zijn nieuwe club Devils speelt zondag nogmaals tegen dezelfde club. Die wedstrijd wordt in Hamm gespeeld. Fotograaf Paul Nicolaassen was erbij en maakte de onderstaande foto's.

Unis Flyers Heerenveen...

begon met een mooie zege op Herforder EV aan het nieuwe seizoen. De club van coach Mike Nason stond na de eerste periode al met 1-3 voor, waarbij Adam Bezak, Pippo Limnell en nieuwkomer Juha Kiilholma doel troffen. Uiteindelijk liep de Friese formatie uit naar een 2-8 overwinning. Martijn Oosterwijk en Jorrit Vos keepten beiden de helft van de wedstrijd. Later dit weekeinde volgt de uitdaging tegen Oberliga-team Halle.

Er waren meer oefenwedstrijden...

bijvoorbeeld voor Herentals, dat met 3-5 verloor van Neuwied (klik hier voor een foto-impressie door fotograaf Kurt Tops). Leipzig uit de Oberliga Nord ging met 2-3 onderuit tegen H√∂chstadt uit de Oberliga S√ľd. Duisburg won met 6-2 van het nieuwe Oberliga-team van Krefeld. Hannover Indians ging met liefst 1-7 onderuit tegen Weisswasser uit de DEL2, Hannover Scorpions was juist met 15-1 te sterk voor Salzgitter, een ploeg uit de regionalliga. Herne won met 3-1 van Oberliga S√ľd-deelnemer Selb, terwijl Halle met 1-7 verloor van Kassel Huskies. Laatstgenoemde ploeg speelt later dit weekend tegen Tilburg.

In Heerenveen zelf..

valt dit weekeinde ook veel te beleven. Thialf kleurt roze voor de negende editie van het Girls Only Hockey Weekend, hét evenement om het vrouwenijshockey in Nederland te vieren en stimuleren. Voor het Nederlandse vrouwenijshockey wordt het een mooi jaar, met een wereldkampioenschap Division IA in Frankrijk voor de boeg en een wereldkampioenschap voor de U18 vrouwen in eigen land. Maar ook in de breedte groeit het vrouwenijshockey.

Youth Olympic Games

Nederland mag ook twee spelers naar Lausanne sturen voor de Winter Youth Olympic Games. Daar worden ze ingedeeld in internationale teams die het in 3 op 3-ijshockey tegen elkaar gaan opnemen. De kwalificatie hiervoor gebeurt op uitnodiging en wordt gehouden in Tilburg. De kwalificatie staat open voor spelers die zijn geboren in 2004 en 2005. Dit gebeurt door middel van een Skills Challenge. Op deze pagina is meer informatie te zien, inclusief een voorbeeld van de drill die de jonge spelers mogen uitvoeren >>>

Jumbo Joe...

Thornton speelt komend seizoen opnieuw voor de San Jose Sharks. De veteraan tekende een contract dat volgens The Athletic ongeveer twee miljoen dollar waard is. Thornton is de nummer veertien op de eeuwige topscorerslijst van de NHL met 1478 punten. In assists is hij zelfs nummer acht. Hij begon zijn loopbaan ooit in Boston, maar speelt inmiddels al jaren in San Jose.

Eigenaar Jeremy Jacobs...

van de Boston Bruins heeft de controle over zijn team aan zijn zes kinderen overgedragen. De 80-jarigen eigenaar van het foodservicebedrijf Delaware North kocht de Bruins in 1975 voor ongeveer 10 miljoen dollar. De club zou inmiddels 925 miljoen dollar waard zijn. Jacobs geldt ook als een van de meest invloedrijke eigenaren als het aankomt op het beleid in de NHL. Hij werd in 2017 in de Hall of Fame opgenomen.

De Carolina Hurricanes...

hebben verdediger Jake Gardiner voor vier jaar vastgelegd voor iets meer dan 4 miljoen dollar per seizoen. Gardiner speelde de afgelopen jaren voor de Toronto Maple Leafs. Hij versterkt een defensie die al spelers als Jaccob Slavin, Dougie Hamilton, Brett Pesce en Justin Faulk in zijn rijen heeft. De club moet mogelijk wel een speler verhandelen om aan de cap te kunnen blijven voldoen.