Ron Berteling in actie voor Rotterdam Panda's
Ron Berteling in actie voor Rotterdam Panda's — © Ronald Goudberg

5 februari 202008:24

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Oranje aangekomen in Kazachstan

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de aankomst van Oranje in Kazachstan, voor de onderscheiding van Ron Berteling, voor de beste Europese ijshockeyclub, voor de eerste divisie, voor een mijlpaal voor Joe Thornton en nog veel meer. Een tjokvolle editie op deze woensdag.

Het Nederlands team...

is aangekomen in Kazachstan, waar de ploeg de komende dagen het pre-OKT speelt. De winnaar plaatst zich voor het laatste Olympische kwalificatietoernooi. De ploeg staat onder leiding van Trappers-coach Bo Subr, vanwege verplichtingen elders voor Doug Mason. De wedstrijden worden gespeeld in dit prachtige stadion in Nur-Sultan. Vandaag wordt er getraind, waarna morgen het toernooi begint.

Foto: Jeroen Zwaanswijk

Whats App Image 2020 02 05 at 07 19 45
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Ron Berteling is door...

de internationale ijshockeyfederatie IIHF onderscheiden met de Torriani Award. In een reactie vertelt hij dat hij het spelen nog altijd erg mist. ‚ÄėHet contact met spelers in de kleedkamer. IJshockey is de mooiste sport die er is. Echt alles zit erin. Ik ben nu 62-jaar oud en wil zo lang als maar mogelijk is betrokken blijven bij de sport.'

Lees hier het hele verhaal met Ron Berteling >>

Foto: Ronald Goudberg

Het nieuws over Berteling...

haalde vanmorgen verschillende kranten, stond op pagina 601 van teletekst en vormde de aanleiding voor verhalen bij Nusport.nl en de NOS. Bovendien was de kersverse winnaar van de award te horen op Radio 1 in het programma Langs de Lijn en omstreken.

Berteling wint één van de twee..

awards die worden uitgereikt bij de Hall of Fame-ceremonie van de IIHF. Als spelers worden de Canadees Ryan Smyth ('Captain Canada'), de Zwitserse verdedigers Mathias Seger en Mark Streit en de Finse verdediger Kimmo Timonen opgenomen in de Hall, evenals de Russische forward Alexei Yashin. Als builder wordt de Koreaan Mong-Won Chung opgenomen, de architect achter de gezamenlijke Noord- en Zuid-Koreaanse vrouwenploeg bij de jongste Olympische Spelen. De Paul Loicq Award gaat naar de langdurige directeur van de Hongaarse ijshockeybond Zoltan Kovacs.

Het Nederlands vrouwenteam..

is bezig met een trainingskamp in eigen land en speelt vrijdag en zaterdag oefenwedstrijden tegen Oostenrijk. Beide ontmoetingen zijn in Tilburg. De wedstrijd op vrijdagavond begint om 20.30 uur, de tweede ontmoeting staat voor zaterdagmiddag om 13.30 uur op het programma.

Het is al mogelijk om via Ticketpoint toegangskaarten te kopen voor deze wedstrijden >>>

Voorafgaand aan het trainingskamp...

sprak IJshockeynederland.nl met bondscoach Joep Franke over de opmars van het vrouwenijshockey, de voorbereiding op het WK in Frankrijk en het perspectief tijdens het toernooi op het tweede mondiale niveau. ‚ÄėHet maakt echt niet meer uit welke vijf spelers samen op het ijs staan, wie met wie speelt. Ook niet meer twee verdedigers en drie aanvallers, maar vijf spelers. Waarvan er sommige iets meer naar achteren en sommige iets meer naar voren spelen. Onze verdedigers vallen aan en onze aanvallers verdedigen', aldus Franke.

Lees hier het hele interview met Joep Franke >>>

De play-offs in de Eerste Divisie beginnen...

komend weekeinde. De volgende matchups staan op het programma in de zogenoemde tussenronde.

Dordrecht Lions - Zoetermeer Panters
Hijs Hokij Den Haag - Tilburg Trappers
Nijmegen Devils - OrangeGas Capitals Leeuwarden
Unis Flyers Heerenveen - Red Eagles 's-Hertogenbosch
Smoke Eaters Geleen - GIJS Groningen
Utrecht Dragons - Breda Yeti's

Lees hier meer over de laatste speeldag in de Eerste Divisie en de play-offs >>>

Daniel Sprong is...

door de Anaheim Ducks teruggehaald naar de NHL. De in Amsterdam geboren forward stond vannacht nog niet in de opstelling van zijn ploeg in de wedstrijd bij Ottawa Senators. De poeg won wel met 2-3 na penaltyshots en zet daarmee een goede reeks voort.

Steve Mason heeft...

een nieuwe teamgenoot. Het gaat om de 25-jarige Canadees Dexter Dancs, die tot nu toe dit seizoen uitkwam voor de Rapid City Rush in de ECHL. Dexter ondertekende een contract tot het einde van het seizoen en vervangt Riley Brace in de selectie van de ploeg, die langdurig geblesseerd is geraakt.

In zijn eerste wedstrijd..

voor zijn nieuwe club tegen EVZ Academy kon de nieuwe Canadees geen bijdrage leveren en ging Winterthur met 6-4 onderuit. Steve Mason had een schot op doel in het duel, maar bleef ook puntloos.

Oud-speler...

Marc LeFebvre, eerder actief in Zoetermeer en Geleen, heeft zijn contract als hoofdcoach bij Odense Bulldogs in de hoogste liga in Denemarken met een jaar verlengd. Hij was eerder actief op lager niveau in Noord-Amerika en in de Britse competitie.

De CHL heeft een winnaar...

en het is weer het Zweedse Frolunda. Het is de vierde keer in vijf jaar dat de ploeg uit Gothenburg gekroond wordt tot beste ploeg van Europa. In de finale in Hradec Kralove in Tsjechi√ę werd de lokale tegenstander gisteravond met 3-1 verslagen. Alle goals vielen in de eerste periode.

In de NHL was er...

het 1500e punt voor Joe Thornton. Pas de veertiende speler in de geschiedenis die deze mijlpaal bereikt.

En scoorde Alex Ovechkin...

maar weer eens een hattrick namens Washington.