Dordrecht Lady Lions vieren de titel in 2019
Dordrecht Lady Lions vieren de titel in 2019 — © Jan Hasselman

14 mei 202007:24

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Transfers, crowdfunding en volop vertrouwen

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor Luke Zwartbol, Yoren de Smet, crowdfunding in Dordrecht, een nieuwe oefening met Reno de Hondt, de financi√ęle steun onder voorwaarden voor het ijshockey in Zwitserland, het vertrouwen van Gary Bettman en een truc met een eenwieler.

Select 4-U Nijmegen Devils maakte...

bekend dat Luke Zwartbol ook komend jaar voor de ploeg uitkomt. De verdediger uit Dordrecht begint daarmee aan zijn derde jaar in Nijmegen. Zwartbol speelde afgelopen seizoen verschillende interlands voor Nederland tijdens de Olympische kwalificatie.

Lees hier meer over de verlenging van Zwartbol >>>

Yoren de Smet vertrekt...

na één seizoen alweer bij Geleen. De Belgische international keert terug naar de club waar hij daarvoor een aantal seizoenen speelde: Luik.

Lees hier meer over de transfer van Yoren de Smet >>>

De Lady Lions..

in Dordrecht hebben een crowdfunding-actie opgezet om ervoor te zorgen dat de vrouwenijshockeyploeg ook volgend jaar deel kan nemen aan de competitie. En met succes, de groep moet uiterlijk op 1 juli 3325 euro hebben ingezameld en de teller staat al ruim boven de 2000 euro.

International Zoe Barbier legt uit...

waar het geld voor nodig is. 'De ijshuur voor het wedstrijd-ijs is de grootste kostenpost. Verder het inschrijfgeld voor deelname aan de competitie en de scheidsrechtersbijdrage. De club heeft ons twee seizoenen ondersteund om mee te kunnen doen, maar nu is het echt tijd om het zelf te gaan organiseren. Helaas staan net als veel andere sportverenigingen ook de Dordrecht Lions financieel onder druk. ER is te weinig budget beschikbaar om ons te laten deelnemen aan de Nederlandse vrouwencompetitie.

Ook een bijdrage leveren? Ga naar de Go Fund Me van de Dordrechtse vrouwenploeg >>>>

We hebben op Instagram ook weer...

een nieuwe oefening met international Reno de Hondt geplaatst om thuis na te doen om komend jaar scherp aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Het Klokhuis besteedde...

deze week weer aandacht aan para-ijshockey. Janouk van het programma ging kijken bij een training.

Maximilian Herz...

klimt definitief omhoog naar de Oberliga Nord. De 20-jarige aanvaller speelde vorig jaar al 12 wedstrijden voor Herne, waarin hij twee goals en twee assists oppikte, maar stond nog bij Neuwied in de Regionalliga onder contract. Nu heeft hij een vers contract ondertekend bij Herne.

De Zwitserse overheid...

komt met een steunpakket voor de professionele ijshockey en voetbalclubs in het land. In totaal gaat het daarbij om ondersteuning met 350 miljoen frank. In eerste instantie gaat het om 175 miljoen om de komende zes maanden door te komen, waarvan 75 miljoen voor de ijshockeyclubs bestemd is. Het betreft een lening die in vijf jaar terug moet worden betaald. Het restant van het bedrag wordt beschikbaar gesteld als er nog beperkingen zijn in bijvoorbeeld het toelaten van publiek. Deze lening moet in 10 jaar terug worden betaald.

Aan de leningen...

zijn wel de nodige voorwaarden verbonden. Zo moeten competities een onderling fonds oprichten om toekomstige risico's af te dekken en kan het geld niet worden gebruikt voor het betalen van bovengemiddelde spelerssalarissen. Ook moet de opleiding van jeugdspelers ongewijzigd verder gaan. Tenslotte moet er ook een overeenkomst worden ondertekend om wangedrag te voorkomen en moeten clubs die gebruikmaken van de leningen hun salarispost de komende drie jaar met 20 procent verlagen.

De baas van de NHL,

Gary Bettman heeft er alle vertrouwen in dat de competitie het seizoen kan afmaken. Hij wil nog niet eens nadenken over het afgelasten van de hele competitie. Hij zei dit dinsdag tijdens een online bijeenkomst van de San Jose Sharks voor fans. 'De staten komen weer op gang, steden komen weer op gang. Als we de juiste dingen doen, denk ik dat we het seizoen af kunnen maken', aldus Bettman tijdens de bijeenkomst.

Dat geldt niet voor de AHL...

die competitie werd deze week definitief afgelast voor dit seizoen en gaat zich richten op een tijdige start komend jaar. Dat betekent ook een afscheid voor oud-Den Haag-goalie Dave Andrews, die gedurende een zeer lange periode leiding gaf aan de belangrijkste opleidingscompetitie onder de NHL.

Lees hier meer over het einde van het seizoen in de AHL >>>

In afwachting van de herstart...

blijven spelers in de NHL zich uitleven op social media. Bijvoorbeeld Filip Forsberg van de Nashville Predators, die zijn vriendin op een eenwieler inzet.