Youppi maakte vijftien jaar geleden de overstap van het honkbal naar ijshockey
Youppi maakte vijftien jaar geleden de overstap van het honkbal naar ijshockey — © Twitter

15 juni 202007:03

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Transfers, doorstart en een mascotte

In de Morning Skate op deze maandagochtend aandacht voor de overgang van Kevin Riedijk, de clubwissel voor Tony Demelinne en Joey de Jong, het overlijden van Ă©Ă©n van de founding fathers van het ijshockey in Heerenveen, de spelersawards bij Flyers, de plannen voor de herstart van het ijshockey in Duitsland, Las Vegas als speellocatie en een ijshockeymascotte in de Hall of Fame.

Nijmegen Devils heeft de...

overgang van doelman Kevin Riedijk vanuit Zoetermeer bekendgemaakt. Riedijk gaat in Nijmegen een goalie-duo vormen met Deniz Mollen.

Lees hier meer over de overstap van Riedijk >>>

Tony Demelinne en Joey de Jong...

versterken de selectie van OrangeGas Capitals uit Leeuwarden. Beide spelers kwamen vorig jaar nog uit voor het team van Heerenveen in de Eerste Divisie en waren de nummers twee en drie op de topscorerslijst van de competitie. Demelinne had 31 goals en 51 assists in 22 wedstrijden en De Jong 23 goals en 37 assists.

Unis Flyers meldt het...

overlijden van Frans Bijlsma op 84-jarige leeftijd. Hij behoorde samen met zijn broer Freek tot de oprichters van ijshockeyclub Thialf in 1967. De twee broers waren afkomstig uit Den Haag en stonden op het ijs tijdens de allereerste wedstrijd van Thialf, tegen Amsterdam. IJshockey Nederland wenst familie en nabestaanden van Bijlsma veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Intussen heeft supportersvereniging...

van Flyers de winnaars van de traditionele awards na het seizoen bekendgemaakt. Dit gebeurde door jeugdspelers van de club. Trevor Petersen en Trevor Hunt wonnen ieder twee awards, Adam Bezak, Victor Nordemann en Brent Janssen ieder Ă©Ă©n.

In Duitsland werken de...

DEL, DEL2 en ijshockeybond DEB samen in de Task Force Eishockey aan plannen voor een terugkeer van het ijshockey. Ook IJshockey Nederland is hierbij betrokken. Dit heeft ook betrekking op de Oberliga Nord waar Tilburg Trappers uitkomt. Daarbij speelt onder meer de mogelijkheid om toeschouwers toe te mogen laten een belangrijke rol. De betrokkenen zien niets in wedstrijden zonder publiek of met slechts een zeer beperkt aantal toeschouwers. Dat zou betekenen dat er wel kosten worden gemaakt, maar hier niet of nauwelijks recette tegenoverstaat.

De DEL...

zou over zo'n 100 dagen weer beginnen, op 18 september. In samenwerking met de ijshallen wordt gekeken naar de mogelijkheden. Daarbij zijn de stakeholders in het Duitse ijshockey ook afhankelijk van overheidsbeleid. In ieder geval tot en met 31 augustus zijn grote bijeenkomsten verboden. Eerder kwamen de clubs uit de Oberliga Nord al samen in Leipzig voor overleg. Daar werd besloten er alles aan te doen om het komende seizoen te spelen, maar werd ook duidelijk dat men niets ziet in een competitie zonder publiek.

Een lid van de staf van...

de Arizona Coyotes heeft positief getest voor covid-19. Volgens de club is de niet bij naam genoemde persoon niet ziek en thuis in quarantaine. Alle andere spelers en begeleiders van de club zijn virusvrij. In de NHL wordt op dit moment in aanloop naar de herstart van de trainingskampen uitvoerig getest op besmetting met het coronavirus.

Intussen wordt aan spelers van..

buiten Noord-Amerika wiens werkvergunning verlengd moet worden om deel te kunnen nemen aan de zomerse hervatting van de competitie aangeraden om uiterlijk op 21 juni terug te gaan naar de VS of Canada. Normaal eindigt het seizoen formeel op 30 juni, wat ook betekent dat lopende werkvisa verlopen. Onder invloed van het virus zijn veel Europese spelers teruggekeerd naar hun geboorteland.

Het lijkt inmiddels duidelijk...

dat Las Vegas een van de twee steden wordt waar het seizoen hervat wordt. Dat meldt de lokale krant Las Vegas Review-Times in ieder geval. Las Vegas geldt al langer als een favoriet vanwege de enorme hoeveelheid hotelkamers vlakbij de ijshal en de mogelijkheid om de NHL-spelers en andere betrokkenen volledig af te zonderen. De NHL zou het liefst een Canadese stad als tweede locatie hebben. Toronto zou daarbij op dit moment favoriet zijn.

Youppi, de mascotte van...

de Montreal Canadiens is als eerste Canadese mascotte opgenomen in de Mascot Hall of Fame, die gevestigd is in Whiting in de Amerikaanse staat Indiana. Youppi was de mascotte van honkbalclub Montreal Expos tussen 1979 en 2004 en maakte daarna de overstap naar de ijshockeyclub. Youppi ontving als eerste mascotte in het honkbal ooit een 'rode kaart' van de scheidsrechter.