Het Pepsi Center in Denver krijgt een nieuwe naam en heet voortaan de Ball Arena
Het Pepsi Center in Denver krijgt een nieuwe naam en heet voortaan de Ball Arena — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

28 oktober 202007:05

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Verlenging maatregelen, trainen in Duitsland en minor leagues

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de aankondiging dat de huidige beperkingen voorlopig voortduren, de eerste groepstraining van Tilburg op Duits ijs, spelersnieuws uit de Oberliga Nord, de plannen van drie Amerikaanse minor leagues om toch tot een seizoen te komen en een nieuwe naam voor de hal van de Colorado Avalanche.

Het lijkt erop dat...

we de komende weken nog te maken blijven houden met de forse beperkingen die er gelden voor sport en dus ook ijshockey. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid meldde dat de huidige maatregelen waarschijnlijk tot in december blijven gelden en dat nog strengere beperkingen nog niet worden uitgesloten. Aanleiding hiervoor blijft de hoge ratio waarmee het virus zich in Nederland blijft verspreiden.

Dit heeft invloed op alle ijshockeyers...

in Nederland. Vooralsnog dus geen hervatting van de competities en beperkingen rondom trainingen. Tilburg Trappers heeft als enige uitzicht op de start van de competitie. De club trainde gisteren in het Duitse Wesel om zo toch een groepstraining af te kunnen werken. De komende weken blijft Tilburg daar Ă©Ă©n keer per week op dinsdagavond trainen. Hoe het met de thuiswedstrijden van Tilburg tot en met december gaat, is nog niet duidelijk.

De voorbereidingen op het...

nieuwe Oberliga-seizoen gaan gewoon door. Zo legde Herner EV meet de 38-jarige Ritchie Mueller een buitengewoon ervaren profspeler vast. De man die vorig jaar nog voor Kassel Huskies in de DEL2 speelde, kwam eerder in 248 wedstrijden uit op het hoogste niveau in Duitsland met 50 goals en 39 assists en pakte 420 punten in 404 wedstrijden in de DEL2. Duits-Canadees Mueller werd drie keer kampioen van Duitsland met Eisbären Berlin.

Met Adam Domogala...

heeft Hamburg Crocodiles een Poolse international vastgelegd. De 27-jarige aanvaller heeft zowel een Duits als een Pools paspoort en speelde dit seizoen al voor Sosnowiec op het hoogste niveau in Polen. Hij brengt echter ook volop ervaring in de DNL, DEL2 en hoogste Poolse divisie mee. Jacek Plachta, coach van Hamburg, is een voormalige bondscoach van Polen.

Hannover Scorpions heeft de...

23-jarige in Dortmund geboren Viktor Knaub toegevoegd aan de selectie. Hij kwam vorig jaar nog uit voor Saale Bulls Hallle en was daar in 35 wedstrijden goed voor 17 punten, waarvan 12 doelpunten. Ook kwam hij uit voor Hannover Indians. Daarvoor was hij jaren als jeugdspeler actief in Canada, waar hij in de zomermaanden ook woont.

De 24-jarige Connor Hannon...

een verdediger met zowel een Amerikaans als een Iers paspoort is de tweede import voor Leipzig. Hannon werd opmerkelijk genoeg geboren in Duitsland toen zijn vader Brian Hannon als prof in de DEL speelde. Zelf groeide hij later op in de Verenigde Staten, waar hij de afgelopen jaren op NCAA III-niveau speelde voor Finlandia University. Vorig jaar was hij daar captain.

Het is nog altijd de vraag...

wat er de komende maanden in Noord-Amerika gaat gebeuren. Binnenkort een uitgebreidere toelichting over de NHL, maar ook de minor-leagues blijven een vraagteken. Zo lijkt het duidelijk dat in de American Hockey League de 'farm teams' van Calgary (Stockton Heat), Edmonton (Bakersfield Condors) en Vancouver (Utica Comets) naar de andere kant van de grens verhuizen om zo de beperkingen rond grensoverschrijdend verkeer tussen Canada en de Verenigde Staten te voorkomen. De AHL-seizoenstart zou ongeveer parallel moeten gaan lopen met wat de NHL gaat doen.

De ECHL heeft...

een ingewikkeld programma staan. Dertien teams beginnen als de planning doorgaat op 11 december een seizoen van 72 wedstrijden, de overige 13 teams zijn van plan op 15 januari een korter seizoen te beginnen. De 13 teams die in december gebeuren hebben de mogelijkheid, beperkt, publiek toe te laten.Duidelijk is in ieder geval dat Atlanta Gladiators en Norfolk Admirals dit seizoen niet meedoen aan de competitie. Zij zien geen kansen om op een financieel verantwoorde wijze te spelen binnen de huidige beperkingen.

In de Southern Professional Hockey League...

hebben vijf teams zich voor het komende seizoen teruggetrokken, de helft van de deelnemers aan de competitie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat op Tweede Kerstdag een competitie met 42 wedstrijden van start gaat met vijf ploegen, gevolgd door play-offs. De deelnemende teams zijn Birmingham Bulls, Huntsville Havoc, Knoxville Ice Bears, Macon Mayhem en Pensacola Ice Pilots. Ook dit zijn vooral ploegen in gebieden waar minder beperkingen voor het bezoeken van sportwedstrijden gelden.

Nog wat NHL-dingetje dan...

De hal van de Colorado Avalanche krijgt een nieuwe naam. Het Pepsi Center heet voortaan Ball Arena, de nieuwe naamsponsor is een fabrikant van aluminium drankblikjes. De Edmonton Oilers hebben het contract van verdediger Kris Russell met een jaar verlengd, de Carolina Hurricanes hebben voor dezelfde periode aanvaller Drew Shore vastgelegd die vorig jaar voor twee teams in de KHL speelde. Connor Brown ligt voor drie jaar vast in Ottawa, Jake Virtanen voor twee jaar in Vancouver, Dominik Simon voor een jaar in Calgary, Denis Gurianov twee jaar in Dallas, Devon Toews voor vier jaar bij de Avalanche en zo zijn er nog veel meer deals geweest.