Veres gevaarlijk voor Missler
Veres gevaarlijk voor Missler — © Roel Louwers / ISOsports sportfotografie

22 april 202007:09

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Verlenging, vertrek en tillen met je tanden

In de Morning Skate op deze woensdagochtend onder meer aandacht voor het openbreken van het contract van Björn Borgman, het bijtekenen van de topscorer van Eindhoven, twee vertrekkende spelers bij Luik, wat nieuws rond de NHL en de Oberliga, herinneringen aan een tragische dood en hoe je ook met je tanden fit kunt blijven.

Den Haag heeft het contract...

van verdediger Björn Borgman opengebroken. De 17-jarige defense die voor afgelopen seizoen de overstap maakte vanuit Amsterdam was al voor komend seizoen vastgelegd, maar loopt nu een jaar langer. Dat betekent dat Borgman nog minimaal twee jaar voor Cairox Hijs Hokij speelt. Borgman had vorig jaar in 19 wedstrijden in de Beneliga 1 goal en 8 assists.

Topscorer...

Ratislav Veres van Eindhoven Kemphanen speelt ook volgend jaar voor de club uit de Lichtstad. Volgens Eindhovens Dagblad had de speler de keuze uit clubs op een hoger niveau in binnen- en buitenland, maar bleef hij toch Kemphanen trouw. Vorig jaar was hij goed voor 55 goals en 39 assists, waarmee hij voor het tweede jaar op rij topscorer was van de Eerste Divisie.

Luik Bulldogs blijft...

spelersnieuws bekendmaken. Deze keer gaat het om het vertrek van twee van zijn imports van het afgelopen jaar. Het gaat daarbij om Jessyko Bernard en Brett Oliphant. Bernard was in de Beneliga goed voor 23 goals en 17 assists in 19 wedstrijden, terwijl Oliphant op 6 goals en 12 assists voor 18 punten kwam.

Het Europese verbond...

van ijshockeyclubs heeft vijf coaches genomineerd voor de titel van IJshockeycoach van het Jaar. Het gaat daarbij om Jussi Ahokas van het Finse Kouvola, Thomas Berglund van Lulea in Zweden, Rikard Gr√∂nborg van Z√ľrich in Zwitserland, Tom Pokel van Straubing in Duitsland en Christian Wohlwend van Davos in Zwitserland. Pokel is een voormalige assistent-coach van Oranje.

Hannover Indians neemt...

Hannover Indians neemt afscheid van de 20-jarige Duits-Canadese doelman Kristian Hufsky. De Rookie van het Jaar in de Oberliga Nord maakt de overstap naar traditionsverein EV Landshut uit de Oberliga S√ľd.

In Zweden mogen...

veel ijshockeyers weer het ijs op om te trainen. Dat geldt dus ook voor de NHL-spelers uit Zweden die naar huis terug zijn gekeerd. Dit valt echter niet goed bij hun Noordamerikaanse collega's die nog altijd in quarantaine zitten. Mocht de NHL terugkeren, dan zouden deze trainingen de spelers uit Zweden een oneerlijk voordeel kunnen geven.

Over een mogelijke doorstart...

valt ook nog iets te melden. De NHL zou niet naar een stad kijken om alle wedstrijden te spelen, maar naar vier steden zodat iedere divisie een eigen speelstad heeft. Daar zouden dan dagelijks drie wedstrijden moeten worden gespeeld om het zo af te maken. Het zou daarbij niet gaan om wedstrijden op neutraal terrein, maar steden als Edmonton, Saint Paul, en Raleigh, zo rapporteert Elliotte Friedman van Sportsnet in Canada.

Mikhail Grigorenko...

keert vanuit de KHL terug naar de NHL. De Russische aanvaller tekende een contract voor een jaar ter waarde van 1,2 miljoen dollar bij de Columbus Blue Jackets. De 25-jarige rus speelde de afgelopen drie seizoenen voor CSKA Moskou in de KHL en daarvoor bij Buffalo en Colorado in de NHL. Het contract kan overigens pas later ingaan, omdat het huidige seizoen mogelijk nog wordt afgespeeld. Het contract werd daarom door de NHL afwezen, maar dat is louter een formaliteit.

Het is een historische dag..

omdat Bill Barilko vandaag in 1951 zijn laatste NHL-wedstrijd speelde. Hij scoorde toen de winnende goal in de Stanley Cup-finale namens de Toronto Maple Leafs. Die zomer verdween een vliegtuigje waarin hij onderweg was om te gaan vissen. Het toestel werd pas elf jaar later weer teruggevonden.

In Canada wordt...

de herinnering aan Barilko levend gehouden door een liedje van de Canadese band de Tragically Hip, waarin in bovenstaande tweet al wordt gerefereerd en dat daar nog altijd veel te horen.

Mark Borowiecki...

doet thuis een oefening die jullie beter niet na kunnen doen.