Morning Skate GB blijft boven

21 mei 201908:15

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Wonderbaarlijke handhavingen

Op het WK in Slowakije heeft Groot-Brittanni√ę zich op wonderbaarlijke wijze weten te handhaven ten koste van Frankrijk. terwijl Zweden zich als laatste land plaatste voor de kwartfinales. Ook Itali√ę redde het vege lijf. In deze Morning Skate verder nieuws uit de Oberliga Nord en wat verder ter tafel komt.

De Britten..

jarenlang een tegenstander van Oranje op WK's, zetten hun ijshockeysprookje voort. Na twee promoties op rij om voor het eerst sinds de jaren negentig het hoogste niveau te bereiken, slaagde de ploeg er op wonderbaarlijke wijze op zich te handhaven. In de wedstrijd tegen Frankrijk werd een 3-0 achterstand weggewerkt voor een 3-4 zege. De winnende goal kwam in overtime van Ben Davies. Daarmee zijn de Fransen gedegradeerd.

Itali√ę verrichtte...

ook iets bijzonders. De ploeg was tot nu toe in alle wedstrijden eigenlijk kansloos, maar wist Oostenrijk na penaltyshots te verslaan, 5-3. Sean McMonagle scoorde de beslissende in een serie van in totaal veertien penaltyshots. Daarmee is Oostenrijk de tweede degradant op dit WK.

Zweden plaatste zich tenslotte..

als laatste voor de kwartfinales door met 5-4 te winnen van Letland. De wedstrijden van vandaag doen voor beide teams nu niet meer ter zake. Letland stond na 44 minuten nog op voorsprong in het duel. De winnende goal viel toen Letland, dat de wedstrijd in reguliere speeltijd moest winnen, de goalie van het ijs had gehaald in de slotfase. Elias Petterson, Adrian Kempe, Anton Lander, Dennis Rasmussen en Patric Hornqvist scoorden voor Zweden. Roberts Bukarts was drie keer succesvol voor Letland, voor wie ook Janis Jaks scoorde. Canada won ook nog met 5-0 van Denemarken.

Dit zijn de drie belangrijkste doelpunten volgens de IIHF

Met nog één speeldag..

in de voorronde is dit de stand.

Een volle speeldag vandaag...

met zes wedstrijden. Waarbij vooral de volgorde van de top vier in de twee poules van belang is vanwege de samenstelling van de kwartfinales. Om 12.15 uur spelen Finland en Duitsland, alsmede Tsjechi√ę en Zwitserland tegen elkaar. In de middag, 16.15 uur, is het daarna de beurt aan Noordwegen en Letland, alsmede afscheid van gastheren Slowakije tegen Denemarken. De twee avondwedstrijden om 20.15 uur gaan tussen Canada en de Verenigde Staten en Zweden tegen Rusland. Kortom, wie de tijd heeft vandaag, kan de hele dag genieten van topijshockey.

Livestreams via het YouTube-kanaal van de IIHF >>>

Duisburg...

kiest er toch voor om twee imports onder contract te nemen voor het komende seizoen. Oorspronkelijk zou de door Ralf Pape geredde club met een soort jeugdteam zonder imports aan het seizoen deelnemen. De twee buitenlanders zijn de Canadees Matt Abercrombie die vorig jaar uitkwam voor Blue Devils Weiden en de Tsjech Pavel Pisarik, die vorig jaar liefst 45 keer raakschoot in de Oberliga Nord. Abercrombie was in S:ud goed voor 27 goals en 45 assists. Doelman Christan Wendler komt over van Essen, terwijl de contracten van Florian Spelleken, Artur Tegkaev, Ricco Ratajczyk en Alexander Spister werden verlengd. Ook Arthur Lemmer komt over uit Essen, terwijl Coco Kr√§mer uit Herne terugkomt, Tim-Lucca Kr√ľger komt vanuit Kassel naar Duisburg, terwijl ook Lukas G√§rtner is gecontracteerd.

Zdeno Chara...

moest de vierde wedstrijd in de conference final aan zich voorbij laten gaan, maar lijkt op tijd fit voor de finale om de Stanley Cup. De 42-jarige Slowaak schaatste afgelopen weekeinde weer voorzichtig en keerde gisteren terug tijdens de groepstraining van de Boston Bruins.

De Professional Womens's Hockey Players Association...

is opgericht met direct al meer dan tweehonderd leden. De spelersvakbond voor vrouwelijke profijshockeyers heeft als voornaamste doelstelling het bouwen van een grote, grensoverschrijdende Noordamerikaanse competitie. Het vrouwenijshockey kwam eerder dit jaar in de problemen na het stoppen van de profliga in Canada, waardoor nu alleen de National Women's Hockey League in de VS nog bestaat. Deze verloor echter recent de ondersteuning van verschillende NHL-teams.