Nationale girlsdag 2023
Nationale girlsdag 2023 — © Peter Majolee

19 november 202318:38

Door Jenny Goessens

Nationale Girls Dag 2023 groot succes

Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan spel plezier bij de meisjes en te laten zien hoe leuk het is om met meisjes alleen te spelen. Gisteren stond het vrouwen ijshockey centraal, waarbij er een station training werd georganiseerd met maar liefst 70 meisjes tussen 6 en 18 jaar op het ijs met 10 trainers. Het was een geweldige training waar de meiden veel in beweging waren en ook wel andere oefeningen tussen zaten wat ze niet bij de clubs krijgen.

Na de training werden de meisjes ingedeeld in drie verschillende leeftijdsgroepen en speelden 3 vs 3 wedstrijden tegen elkaar. Het was erg spannend om te zien hoe deze jonge meiden zich op het ijs bewogen en hoe ze groeiden in hun spelkwaliteiten. Het was een prachtige dag vol sportiviteit en plezier.

Het is belangrijk om meisjes te blijven stimuleren om te ijshockeyen en hun talenten te ontwikkelen. Dit soort evenementen dragen
bij aan het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwen in de ijshockeywereld en laten zien hoe leuk en uitdagend het kan zijn door alleen met meisjes te
spelen. Hopelijk zullen dit soort evenementen in de toekomst nog vaker georganiseerd kunnen worden, zodat nog meer meiden de kans krijgen om te schitteren op het ijs.

Whats App Image 2023 11 18 at 19 08 57
Whats App Image 2023 11 18 at 19 08 58
Whats App Image 2023 11 18 at 19 08 59
Whats App Image 2023 11 18 at 19 09 00
Whats App Image 2023 11 18 at 19 09 00 1

Nederlandse Vrouwen U18 verliezen met 3-4 van Belgie

Afgelopen zaterdag vond de eerste oefenwedstrijd plaats tussen de U18 vrouwenteams van Nederland en Belgiƫ. Het was duidelijk te zien dat beide teams stijf stonden van de zenuwen. Na slechts 3 minuten en 24 seconden keek Nederland al tegen een achterstand aan van 0-1. Dit kwam mede doordat de spelers door de zenuwen vaak passes niet goed aankwamen of op verkeerde momenten werden gegeven. Toch bleef Nederland strijden en de eerste periode eindigde dan ook met een stand van 0-1 in het voordeel van Belgiƫ. Hopelijk kunnen de spelers de zenuwen in de volgende periode beter onder controle houden.

In de tweede periode vond er een wissel plaats van de goalie van Belgiƫ, wat een verschil maakte in hun verdediging. Nederland kwam sterk uit de kleedkamer en wist al snel de gelijkmaker te scoren op 24:21. Beide teams kregen veel kansen, maar Nederland kreeg deze periode twee straffen wat invloed hadden op het spel als je met speler minder op het ijs staat. Op 31:28 vond er ook een goalie wissel plaats voor Nederland. Belgiƫ wist echter op 32:53 de puck achter de nieuwe Nederlandse goalie te krijgen. En op 38:09 scoorde Belgiƫ nog een goal, waardoor Nederland met een 1-3 achterstand de kleedkamer in ging. Het was een spannende wedstrijd tussen beide landen met veel actie en kansen voor beide teams.
Was leuk om te horen dat de jonge meiden die deelnamen aan de Girls Day goede supporters waren! Het is altijd mooi om te zien hoe jonge meisjes hun favoriete spelers aanmoedigen en inspiratie opdoen door te zien hoe ze spelen op het ijs. Vooral als ze de kans hebben gehad om een paar uur eerder zelf met deze spelers op het ijs te staan. Zoals Lotte, die een goede kijk had en haar aanmoediging uitte door te zeggen "schiet nou oelewappers", en vervolgens Nederland scoorde. Het is mooi om te zien hoe deze jonge meiden genieten van het spel en hun favoriete spelers aanmoedigen.

Tijdens de derde periode van de wedstrijd tussen Nederland en Belgiƫ was de spanning om te snijden. Beide teams hielden de supporters op het puntje van hun stoel. Belgiƫ wisselde van goalie aan het begin van deze periode. Op 55:15 vond Nederland de aansluiting en met nog 4,5 minuut te spelen, geloofden ze erin dat een gelijkspel of winst mogelijk was. Bij een break-out van Nederland werd de speler neergelegd en kreeg het team een penaltyshot. Helaas lukte het Nederland niet om deze te benutten. Nederland kreeg vervolgens een straf en Belgiƫ wist de puck te onderscheppen en scoorde op 56:58 het vierde doelpunt tijdens de powerplay, waardoor de stand op 2-4 kwam te staan. De Nederlandse meisjes lieten hun hoofd echter niet hangen en wisten snel na de tegengoal te scoren op 57:18, waardoor de stand weer op 3-4 kwam. Er volgden nog veel kansen, maar Belgiƫ kreeg met nog 13 seconden te gaan een straf, waardoor Nederland een time-out nam en de goalie van het ijs haalde. Helaas wisten de spelers van Belgiƫ de kans te voorkomen, waardoor er geen gelijkspel kwam.