Eaters vs Kemphanen 230314

5 maart 201517:18

Door Joep Meijsen

Nederland en België samen verder

De competitie-opzet voor volgend jaar gaat er compleet anders uitzien dan dit seizoen. Zo gaan de Nederlandse en Belgische bond nauw samenwerken, mogelijk in een aparte entiteit.

Dat bleek maandag tijdens een overleg waar de Nederlandse IJshockeybond, de Belgische bond en de clubs uit de eerste en eredivisie voor waren uitgenodigd. De deelname aan de nieuwe opzet staat open voor zeven teams uit België, tien ploegen uit de Nederlandse Eerste Divisie en Eindhoven en Geleen.

Dit betekent niet direct dat er ook een Eredivisie komt met negentien ploegen. Over hoe de opzet er exact uit komt te zien wordt de komende periode nader nagedacht. Duidelijk is wel dat het sleutelwoord van de nieuwe competitie 'nivellering' wordt. Eindhoven en Geleen zullen in niveau terug moeten naar dat van de huidige Eerste Divisie. De plannen gaan ervan uit dat Heerenveen en Tilburg inderdaad naar Duitsland vertrekken.

De komende periode moet duidelijk worden hoeveel wedstrijden per weekeinde er gespeeld gaan worden, hoe de nieuwe divisie eruit komt te zien, hoeveel imports er toegestaan zijn en nog veel meer. De beide bondsvoorzitters gaan zich hier nadrukkelijk mee bemoeien. Wanneer de exacte opzet duidelijk moet zijn, is nog niet bekend.