Nederland - Estland 2023
— © IIHF

24 april 202322:38

Door Joep Meijsen

Nederland komt nipt tekort tegen Estland

Nederland hield maandagavond lange tijd uitzicht op minimaal een punt tegen Estland, maar moest uiteindelijk met 4-2 buigen voor het gastland. Guus van Nes had een goal en een assist voor Oranje, Martijn Oosterwijk maakte 52 saves.

Nederland kwam zondag in de openingswedstrijd duidelijk tekort tegen Japan. De schotverhouding van 56 schoten voor Estland tegen 12 voor Oranje een dag later geeft aan dat Nederland ook in dit duel veelvuldig onder druk stond. Dankzij meer dan uitstekend keeperswerk van Martijn Oosterwijk en veel werklust van de rest van de ploeg bleef Nederland lange tijd goed overeind en wist de wedstrijd tot de slotminuut spannend te houden. Een treffer in het lege net in de slotfase be√ęindigde de hoop van Nederland op het eerste punt van het toernooi.

Het hielp daarbij dat Oranje vroeg op voorsprong kwam. Guus van Nes begon dit jaar na vier jaar op het hoogste universiteitsniveau in de VS aan zijn profloopbaan bij Pioneers Vorarlberg, in Europa beter bekend als Feldkirch, dat uitkomt in de sterke internationale Oostenrijkse competitie. Hij eindigde er met 24 punten in 34 wedstrijden als nummer twee op de topscorerslijst. Voor het eerst sinds 2017 is Van Nes weer beschikbaar voor Oranje en hij gaf in dit duel het vroege visitekaartje af. Met een prima wrap-around zette hij Nederland op voorsprong.

Estland had daarna weliswaar het meeste puckbezit, maar de voorsprong van Nederland leek de eerste pauze te gaan halen. Het gastland kwam met een schot op het ijzerwerk dichtbij de gelijkmaker, maar Van Nes kreeg met een breakaway ook een uitgelezen kans om de voorsprong verder te verdedigen. In de slotminuut van de periode viel de gelijkmaker alsnog. Mark Viitanen profiteerde van puckverlies in de opbouw. Oosterwijk stopte de eerste inzet nog, maar de aanvaller van het Poolse Torun pikte zijn eigen rebound op.

Nederland - Estland 2023
— © IIHF

Vijf tegen drie powerplay

De tweede periode van de wedstrijd verliep doelpuntloos. Nederland viel vooral op door het succesvol onschadelijk maken van een vijf op drie powerplay van de Esten. Ook waren er wat kleine opstootjes voor het doel van Oosterwijk, die ook in deze periode zijn ploeg wel een paar keer moest redden. Het Estse publiek moest echter tot de slotperiode wachten voordat hun ploeg de op dat moment zeker niet onverdiende voorsprong pakte.

Kristjan Combe dronk ooit een kop koffie in de KHL, met een doelpunt, en speelde in Finland op het hoogste niveau. Na vier minuten spelen in de derde periode schiep hij zijn eigen kans met een mooie schaatsactie, waarop de Nederlandse defensie geen antwoord had: 2-1. Toen Estland zes minuten later via sterspeler Robert Rooba de voorsprong verder uitbreidde. De ervaren aanvaller drukte de puck na een powermove achter het doel achter de Nederlandse doelman.

Oranje gaf echter niet op. Een straf tegen Estland bood Nederland een kans op de powerplay. Bondscoach Doug Mason haalde zijn doelman van het ijs en met de extra aanvaller was de eerste de beste aanval raak. Captain Danny Stempher wist met een uitgelezen pass de opgeschaatste Kilian van Gorp te bereiken die de aansluitingstreffer maakte.

Nederland drong daarna nog wel aan op een gelijkmaker. Met nog iets minder dan twee minuten te gaan mocht Oosterwijk opnieuw naar de bank komen, maar deze keer werkte het minder goed. Mark Viitanen scoorde in het lege net om de 4-2 eindstand op het scorebord te brengen.

Nederland - Estland 2023
— © IIHF

Rustdag

Dinsdag is de eerste rustdag op het WK. Woensdag is China de volgende tegenstander. Die ploeg kreeg in de ochtendwedstrijd een 5-2 nederlaag aan zijn broek van Japan. Dat plaatst wellicht ook de ruime nederlaag van Nederland een dag eerder in een ander perspectief. Oekra√Įne won in de middagwedstrijd met liefst 7-0 van Servi√ę.

Japan voert de ranglijst aan met zes punten uit twee wedstrijden, gevolgd door Estland dat op vijf punten staat. Oekra√Įne heeft er vier, China twee, Servi√ę een en Nederland staat dus nog op nul.