Wc2010 ned oek groothoek

19 mei 201713:14

Door Joep Meijsen

Nederland krijgt WK Division IIA toegewezen

Nederland heeft tijdens het IIHF-congres in Keulen het wereldkampioenschap Division IIA toegewezen gekregen. Tilburg is daarbij een mogelijke locatie.

Oranje had voor de organisatie concurrentie van IJsland en Servi√ę, maar kreeg tijdens het congres uiteindelijk de meeste landen achter zich. Deelnemers zijn behalve Nederland, IJsland en Servi√ę ook Belgi√ę, China en Australi√ę.

IJshockey Nederland kondigde al voor de degradatie in Belfast aan komend jaar zelf te willen organiseren. Dit past in de strategie om de ijshockeysport te promoten door middel van evenementen. Ook het zogenoemde Final Four-toernooi zoals dat afgelopen seizoen voor het eerst werd gehouden in Heerenveen maakt hier onderdeel van uit.

Nederland organiseerde in 2015 voor het laatst zelf een wereldkampioenschap. Speelstad was toen Eindhoven. In 2010 werd het WK gehouden in Tilburg. Enkele jaren geleden werd in Heerenveen een U18-kampioenschap georganiseerd.

IJshockey Nederland gaat met verschillende clubs en gemeenten in gesprek over de locatie voor het komende WK. Bij de aanvraag is aangeven dat in eerste instantie naar Tilburg wordt gekeken voor de organisatie van het toernooi.

De speelsteden voor de andere nationale teams zijn nog niet bekend. Vandaag werd ook duidelijk dat het WK Division IA in het Hongaarse Boedapest wordt gehouden, terwijl Division IB naar Kaunas in Litouwen gaat. Het 'grote' WK wordt in 2021 in Wit-Rusland en Letland gehouden.