WK2018 Ned Chi 3

23 april 201823:09

Nederland start met ruime zege

Het Nederlands team is het WK in eigen land begonnen met een 7-0 zege op China. Ivy van den Heuvel en Giovanni Vogelaar scoorden beiden tweemaal voor Oranje. Ian Meierdres pakte de shutout in het Nederlandse doel.

Nederland liet in het openingsduel met China zien aan het publiek wie de titelkandidaat is. In de eerste periode kon China nog wel wat tegengas geven. Toch scoorde Nederland driemaal in de eerste twintig minuten. Raymond van der Schuit opende het feest in de vierde minuut nadat Reno de Hondt eerst de puck goed veroverde in het aanvalsvak.

Na dertien minuten leek Nederland op 2-0 te komen maar de treffer ging niet door. De Chinese goalie Sun kreeg wel een straf voor het wegduwen van het doel. Op dat moment zat er al een Chinees op de strafbank waardoor Nederland het met twee spelers meer mocht proberen. Dat leverde na dertien seconden al een treffer op. Captain Ivy van den Heuvel verdubbelde de voorsprong op aangeven van Mickey Bastings en Raphael Joly. Drie minuten later was het weer raak voor Nederland. Nardo Nagtzaam, al in bloedvorm tijdens de play-offs in de Oberliga, scoorde de 3-0 met een assist van Jordy van Oorschot.

WK2018 Ned Chi 6

In de tweede periode was de dominantie van Nederland nog groter. De Chinese verdediging stond constant onder druk en Ian Meierdres kreeg pas na tien minuten het eerste schot te verwerken. Toch wist Nederland in deze periode maar eenmaal te scoren. Op aangeven van Ties van Soest schoot Giovanni Vogelaar op kenmerkende wijze de puck hard achter goalie Sun. Voor de jonge van Soest betekende dat dus een assist tijdens zijn eerste wedstrijd op een senioren WK. Van Soest speelde vanavond in een lijn met Raphael Joly en duizendpoot Jordy Verkiel die zowel in de verdediging als in de aanval kan spelen. Morgen zal Verkiel wellicht weer teruggaan naar de verdediging als Joey Oosterveld speelgerechtigd is. Oosterveld zat vanavond nog een schorsing uit nadat hij tijdens het vorige WK een match penalty kreeg.

WK2018 Ned Chi 10

In de laatste periode liep Nederland toch nog uit naar een flinke zege. Eerst scoorde Giovanni Vogelaar met een tweede kanonskogel de vijfde Nederlandse treffer. Van den Heuvel was daarna shorthanded trefzeker en het slotakkoord was voor Danny Stempher die een minuut voor tijd de eindstand op 7-0 bepaalde.

Met zijn goals werd Vogelaar de man of the match. Vrijdag werd hij met Tilburg kampioen in de Oberliga en een paar dagen later was hij al succesvol met Oranje. 'De overgang is heel snel gegaan', zei de verdediger na de wedstrijd. 'Normaal hebben we twee weken de tijd om te feesten en bij te komen. Nu moesten we meteen de knop omzetten en doorgaan. Dat was niet moeilijk. Ik heb altijd zin in het WK als ik mee kan doen.'

De laatste keer dat Vogelaar meespeelde bij Oranje op een WK was in 2015 in Eindhoven. Sindsdien is hij gegroeid als ijshockeyer. 'Toen was ik nog erg jong. Ik ben denk ik sterker geworden in het fysieke spel en speel volwassener. Ook het schieten gaat lekker', zo omschrijft hij zijn progressie. Dat laatste was zichtbaar bij zijn twee doelpunten, waarbij vooral de eerste er fraai inzat. 'Ik kreeg de puck mooi van Ties. Normaal schiet ik hem dan hoog het dak in. Maar nu dacht ik slim, laat ik heb low blocker schieten. Dat werkte goed.'

Vooraf waren er volgens hem wel zenuwen. 'We wisten dat China een van de sterkste tegenstanders zou zijn op dit WK. Natuurlijk ben je dan zenuwachtig, want dit is een WK en je hebt tegen iedere ploeg maar Ă©Ă©n kans. Dan moet je je slag slaan en dat hebben we gedaan.'

Morgenavond vervolgt Oranje het toernooi om 20.00 uur tegen IJsland, dat op de openingsdag verloor van Australië. Vogelaar weet niet veel af van deze tegenstander. 'We zijn er al een tijdje niet meer bijgeweest. Maar we gaan aan de slag met de coaches en dan komt het wel goed.'

Foto’s: Marco Spelten/actiefotografie.nl