U18 winst op Servie 032018

27 maart 201816:01

Nederland U18 behaalt tweede zege op WK

Het Nederlands team onder 18 jaar heeft in Zagreb de tweede overwinning geboekt. Na het verlies op zondag tegen gastland Kroatië, won Oranje vandaag met 5-4 in overtime van Servië.

Nederland begon uitstekend aan de derde wedstrijd op dit toernooi. Al in de eerste minuut opende Oranje de score. De pas 15-jarige Jay Huisman reageerde attent op een rebound na een schot van Eef Gerritsen. Huisman brak dit seizoen door bij Zoetermeer Panters in de Beneliga en speelde vandaag zijn eerste wedstrijd op het WK.

In de twaalfde minuut kreeg Oranje een cadeau van de Servische goalie. Luca van der Genugten speelde de puck achter het doel waarna de Servische goalie ruzie met de puck kreeg. De goalie gaf zo de gelegenheid aan Eef Gerritsen om de 2-0 te maken. Na een kwartier spelen kwamen de Serven op het scoreboard via Savovic. De Servische ploeg had net als Nederland al verloren van de Kroaten.

Aan het begin van de tweede periode moest Nederland nog twee tegentreffers incasseren, waardoor Servië plots aan de leiding ging. Gelukkig kwam Oranje in de 36e minuut verdiend op gelijke hoogte. Net na het verstrijken van een Nederlandse powerplay, zorgde Wouter Sars voor de 3-3. Sars kreeg teveel ruimte van de Servische defensie en scoorde met een backhander op aangeven van captain Ties van Soest.

Twaalf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het opnieuw Wouter Sars die scoorde. De speler van Tilburg Trappers onderbrak eerst zelf een Servische aanval en was er daarna als de kippen bij om aan de andere kant te scoren. De tweede treffer van Sars was echter niet genoeg voor de drie punten. In de slotminuut forceerde Servië een verlenging.

In de verlenging was Nederland echter oppermachtig. Verdediger Bob Gerretsen was al dichtbij een doelpunt toen hij alleen opdook voor het Servische doel. Daarna kreeg Nederland ook nog een powerplay, ondanks enkele kansen leverde de powerplay niks op. Met nog een minuut te spelen pakte Nederland alsnog de zege. Delaney Hessels hield eerst de puck knap in het aanvalsvak en schoot daarna de puck richting het doel. Via een Servische verdediger kwam de puck enigzins gelukkig voor de stick van Luca van der Genugten. De 17-jarige aanvaller wist hier wel raad mee en werkte de puck bekwaam in het doel.

Door de winst staat Nederland nu op vier punten en is daarmee nog volop in de race voor een medaille. Het toernooi gaat woensdag verder met een duel tegen Spanje. Die wedstrijd begint om 13.00 uur.