Nijb newlogo 0809

11 april 201212:50

Door Joep Meijsen

Nederlandse goalie naar college

De 19-jarige Nederlandse goalie Jordi van Gaal gaat naar Nicols College in de Verenigde Staten. Dit is een college dat op NCAA Division III-niveau speelt.

De in Belgi√ę geboren Van Gaal heeft zowel een Nederlands als een Belgisch paspoort, maar kwam in het verleden uit voor Oranje-selecties. Het meest recent in Nederland was hij actief als doelman bij Den Bosch. De afgelopen jaren woonde en speelde hij al in de Verenigde Staten bij verschillende teams. Daar speelde hij zich in de kijker bij Nichols College.

De universiteit is nog bezig met een beurs voor de jonge Nederlander, die is geboren in het Belgische Rijmenam. Na zijn verblijf bij Den Bosch vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij in eerste instantie speelde voor het junior team Flint Generals, een lokale high school en afgelopen jaar voor Bridgton Academy, een zogenoemde prep-school.

Met de stap van Van Gaal groeit het aantal Nederlanders dat op college-niveau speelt verder. Ryan Collier is een andere Nederlander op Division III-niveau, terwijl op Division I-niveau Mike Dalhuisen, Steve Mason en Nardo Nagtzaam spelen. Tot voor kort kwam ook Mitch Bruijsten uit voor een college.