Stock - helmen en sticks op het ijs
— © Marco Spelten/IJshockey.com

7 juli 202007:30

Door Joep Meijsen

NHL bereikt akkoord met spelers

De NHL en spelersvakbond NHLPA hebben een voorlopig akkoord bereikt over de terugkeer op het ijs dit seizoen en een verlenging van de collectieve overeenkomst (CBA) voor vier jaar. Onderdeel van de overeenkomst is voorwaardelijke deelname aan de komende twee Olympische Winterspelen. De doorstart van het NHL-seizoen staat voor 1 augustus op het programma.

Het gaat daarbij om de spelen in Beijing en Milaan. Voorwaarde is wel dat er overeenstemming wordt bereikt met het internationale Olympische comit√© (IOC) over zaken als logistiek en verzekeringen. De NHL werd voor de spelen in Zuid-Korea niet stilgelegd, waardoor nationale teams daar voornamelijk waren samengesteld uit spelers die in Europa spelen. Dat was voor het eerst sinds 1998 toen Tsjechi√ę in Nagano de gouden medaille won met spelers als Dominik Hasek, Jaromir Jagr en Vladimir Ruzicka in de opstelling.

De overeenkomst tussen de NHL en NHLPA moet nu nog worden goedgekeurd door de teameigenaren en de spelers. Daarbij moet een meerderheid van de spelers en driekwart van de eigenaren instemmen met de bereikte overeenkomst. Als alles goed gaat, beginnen de trainingskampen in de NHL op 13 juli, reizen de teams op 26 juli naar hun centrale speellocatie (Edmonton of Toronto) en worden de eerste wedstrijden in de kwalificatieronde voor de play-offs op 1 augustus gespeeld.

In de overeenkomst is afgesproken dat de salary cap in de NHL de komende seizoenen wordt bevroren op 81,5 miljoen dollar tot het moment dat de totale ijshockeygerelateerde omzet in de NHL de grens van 4,8 miljard dollar bereikt. Dat was oorspronkelijke verwachting voor het lopende seizoen. Het is maar een van de afspraken die gemaakt zijn en waarover Frank Seravalli van de Canadese sportzender TSN uitgebreid melding maakte afgelopen weekeinde.

Maandag werd duidelijk dat nog negen spelers uit de NHL positief hebben getest voor Covid-19 in de afgelopen zeven dagen. Daarmee komt het totaal sinds 8 juni op 35. Spelers die niet mee willen doen dit seizoen uit zorgen voor hun gezondheid mogen dit zonder problemen doen. Bij de herstart hoeven scheidsrechters en coaches geen gezichtsmaskers te dragen. Alle spelers worden dagelijks gecontroleerd op temperatuur en covid-19-symptomen.

De NHL kiest bij de doorstart voor een zogenoemde bubble. Dat betekent dat spelers en begeleiders alleen binnen een afgeschermde omgeving rond mogen lopen. Wie vanwege omstandigheden toch weg moet, komt bij terugkeer in quarantaine. Pas na vier negatieve tests in vier dagen kunnen deze mensen zich weer vrij bewegen binnen de bubble. Wie zonder toestemming de bubble verlaat, wordt gestraft. Alle spelers krijgen voor de eerste wedstrijd een uitgebreid medisch onderzoek waarbij ook een cardioloog betrokken is voordat ze aan wedstrijden deel mogen nemen.

Tags

NHL