Nijb logo

6 juni 201623:56

Door Joep Meijsen

NIJB eert v/d Pas, Bakker en Van Leeuwen

De Nederlandse IJshockey Bond heeft maandagavond Henk van de Pas, Guus Bakker en Jolanda van Leeuwen onderscheiden voor hun verdienste voor de ijshockeysport.

Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de ijshockeybond in Nieuwegein. Van de Pas werd benoemd tot Erelid. Hij was onder meer organisator van de WK's in Tilburg en Eindhoven, bestuurslid van de bond en in verschillende functies betrokken bij Tilburg Trappers.

Daarnaast werd teammanager Guus Bakker van Tilburg onderscheiden als Lid van Verdienste. Bakker is oud-international, was jarenlang bij verschillende clubs actief als coach en de laatste jaren als teammanager bij Trappers.

Ook Jolanda van Leeuwen werd benoemd tot Lid van Verdienste. Van Leeuwen zet zich al vele jaren in voor de groei van het vrouwenijshockey in Nederland en geldt als één van de motors achter de groei van het vrouwenijshockey in ons land.

Tijdens de jaarvergadering werd verder onder meer duidelijk dat de NIJB over 2015 een plus van 46.000 euro heeft geboekt, voornamelijk dankzij het positieve saldo van 50.000 euro van het wereldkampioenschap in Eindhoven. Begroot was een plus van 7000 euro.

Zorgwekkend blijft wel de positie van debiteuren. De lijst met wanbetalers is afgelopen jaar niet gegroeid, de clubs hebben voldaan aan hun verplichtingen of hebben betaalregelingen gesloten. Van twee stichtingen in Eindhoven en een stichting in Dordrecht heeft de bond echter nog in totaal 45.000 euro tegoed. De penningmeester omschreef deze zaken als al langer lopende 'hoofdpijndossiers'.

Bestuurslid Rob van Rijswijk gaf tijdens de avond een presentatie van de plannen voor de rebranding naar IJshockey Nederland, dat als missie heeft om clubs beter te helpen en de populariteit van het ijshockey te vergroten. Als onderdeel van het plan wordt er een platform gericht op ijshockeyfans gelanceerd en verschillende evenementen.

Zo begint het komende seizoen met de strijd om de Ron Bertelingschaal, die zal worden gespeeld door vier ploegen. Die gelegenheid zal ook worden gebruikt voor het uitreiken van de verschillende prijzen van de NIJB, waaronder de Jack de Heer Award. Besloten is dat alleen spelers van Nederlandse clubs in de Beneliga in aanmerking komen voor deze prijzen.

Tevens zal de kampioen van Nederland voortaan tijdens een toernooi tussen de vier sterkste Nederlandse teams worden bepaald en niet meer door de hoogst eindigende ploeg in de BeNeLiga. Nederland houdt ook nog hoop op de organisatie van het WK voor de vrouwen, waarbij de concurrentie van Zuid-Korea komt en is van zins voor zowel de mannen als de vrouwen van Oranje vierlandentoernooien te organiseren als voorbereiding op de WK's.