Archieffoto Tilburg tegen Leipzig
Archieffoto Tilburg tegen Leipzig — © Arie Leeuwesteijn

3 september 202007:34

Door Joep Meijsen

Oberliga dringt opnieuw aan op overheidssteun

De Duitse ijshockeybond en de clubs in de twee Oberliga's hebben woensdag tijdens een videoconferentie opnieuw afgesproken in principe in het weekend van 16 en 17 oktober aan het nieuwe seizoen te beginnen. Bond en clubs doen daarbij opnieuw een beroep op de Duitse overheid voor financi√ęle steun.

De clubs in de DEL en de DEL2 ontvangen in het kader van de coronahulp wel ondersteuning van de overheid, maar als derde liga vallen de Duitse clubs in de Oberliga buiten de lopende regeling Cornahilfen Profisport. De Duitse bond wijst erop dat de Oberliga's samen goed zijn voor een omzet van 22 miljoen euro, waarvan 7 miljoen afkomstig is uit recettes. Gezien het economische belang van de competities en het aantal betrokken werknemers is de ondersteuning van de overheid wel noodzakelijk.

De knoop rondom de seizoenstart wordt definitief doorgehakt tijdens een volgende videoconferentie op 15 september. Voor die tijd wordt er opnieuw uitgebreid overlegd met verschillende overheden. In Duitsland wordt de besluitvorming rondom corona niet alleen landelijk, maar ook op deelstaatniveau en lokaal genomen. De Duitse bond en betrokken clubs zien op dit moment op dat vlak wel positieve signalen in verschillende deelstaten.

'Ons doel voor de Oberliga is het om te spelen en dan te onderzoeken onder welke omstandigheden dat mogelijk is. De hoeveelheid toeschouwers die mag worden toegelaten is daarbij doorslaggevend. We houden niet op om te vechten voor begrip en ondersteuning vanuit de overheid. We willen bereiken dat de Oberliga als hoogste speeldivisie van de Duitse ijshockeybond wordt opgenomen in de hulpregeling en blijven in officieel en op alle andere mogelijke manieren in gesprek met de politiek', zo wordt Stefan Schaidnagel van de Duitse bond geciteerd. De DEL en de DEL2 zijn aparte organisaties die niet onder de Duitse ijshockeybond vallen.