Herne vs Tilburg Nagtzaam en Albrecht 170917

19 september 201820:13

Door Joep Meijsen

Oberliga preview deel 3: Herne tot en met Rostock

De competitie in de Oberliga Nord staat voor de deur. Net als de afgelopen jaren kijkt IJshockeynederland.nl vooruit naar het nieuwe seizoen met een korte bespreking van alle tegenstanders van Tilburg. In deel 3 van Herne tot en met Rostock.

Herner EV

Vorig jaar: Herner EV plaatste zich via de zogenoemde Qualificationsrunde voor de play-offs. In de eerste ronde was echter de latere promovendus Deggendorf met 3-0 te sterk. Herne scoorde nul doelpunten in die serie, ondanks het feit dat Aaron McLeod en Brad Snetsinger ieder meer dan honderd punten hadden in de reguliere competitie en Danny Albrecht nog eens 84.

Ontwikkelingen in de selectie: Veel veranderingen in het team. Essen nam liefst vier spelers over van Herne, waaronder Aaron McLeod en de ook in Nederland bekende Stephan Kreuzmann. Ook doelman Christian Wendler ging die kant op. Daarvoor terug komen talloze nieuwe spelers, waaronder Dennis Thielsch en Denis Fominych die op hun beurt weer uit Essen overkomen. De club haalde ook nog twee spelers uit Halle en een reeks talenten uit Krefeld en Bad Nauheim. De club heeft met Michel Weidekamp, Janek Prillwitz en Lukas Schaffrath drie jonge goalies. Laatstgenoemde komt over uit Neuwied in de regionalliga en is met 21 de oudste. Brad Snetsinger begint aan zijn derde seizoen in Herne. De beoogde eerste coach viel onlangs uit door ernstige ziekte, zijn plaats wordt ingenomen door speler Danny Albrecht.

Verwachting: Herne maakte het Tilburg afgelopen weekeinde erg lastig in de uitwedstrijd en voelde zich in de terugwedstrijd in eigen huis wat benadeeld. De club leverde scorend vermogen en ervaring in het doel in, maar kreeg er veel spelers voor terug. Meedoen om een plek in de play-offs moet mogelijk zijn als de jonge goalies goed presteren.

EXA Icefighters Leipzig

Vorig jaar: Leipzig eindigde op de derde plaats van de ranglijst in de reguliere competitie. De ploeg won in de eerste ronde van de play-offs van Sonthogen, maar ging in de kwartfinales onderuit tegen Selb. Michael Velecky en Dominik Patocka waren de topscorers met respectievelijk 44 en 48 punten.

Ontwikkelingen in de selectie: Relatief weinig wijzigingen voor Oberliga-begrippen. De Duitse Canadees Ian Farrell vertrok met onbekende bestemming, verdediger Jakob Weber stapte over naar Regensburg en Dominik Patocka naar Rostock. Terugkomen vanuit Rostock verdediger Alexander Seifert, bij Hannover Indians vandaan verdediger Leon Lilik en aanvaller Daniel Volynec van Preussen Berlin. De Fin Antti Paavilainen begint aan zijn tweede seizoen bij de club, terwijl ook Velecky er weer bij is. In het doel blijft het duo Eric Hoffmann (21) en Benedict Rossberg (22) behouden. Ook de inmiddels 47-jarige verdediger Esbjörn Hofverberg, Zweeds, Duits, Koreaans, knoopt er nog een seizoen aan vast.

Verwachting: Het scorende vermogen van Dominik Patocka zal gemist worden, maar veel is ook hetzelfde gebleven. Als Leipzig de zaak defensief goed op orde houdt, moet het mogelijk zijn bovenin mee te draaien in de Oberliga.

Rostock Piranhas

Vorig jaar: Rostock Piranhas eindigde op de twaalfde plaats van de veertien ploegen van vorig jaar in de Oberliga Nord. In de Qualificationsrunde deed de ploeg het wat beter, maar niet voldoende om de play-offs te halen. Thomas Kurka was de topscorer met 47 punten in 44 wedstrijden, gevolgd door Michal Bezouska en Constantin Koopmann die ieder 37 punten op hun naam brachten.

Ontwikkelingen selectie: Rostock verloor een drietal spelers aan de Harzer Falken, twee aan Duisburg en meer. De beide goalies van vorig jaar. Andreas Magg en Niko Stark behoren bij de vertrokken spelers. Daarvoor komt de 22-jarige Duitse Tsjech Jakub Urbisch over vanuit Regensburg. Met Thomas Voronov komt een aanvaller naar Rostock die vorig jaar na zijn juniorentijd een jaar in de DEL2 speelde, terwijl verdediger Marc Kohl jarenlang een vaste waarde was bij Bad Nauheim op het tweede niveau. Dominik Patocka is een volgende interessante nieuwkomer, hij kende een prima seizoen bij Leipzig, terwijl Viktor Beck scorend vermogen meebrengt vanuit Duisburg. Op doel is er nog de onervaren Chris Appel en de jonge Jan Dalgic, die vorig jaar veel goals tegenkreeg bij Timmendorfer Strand. Imports Kurka en Bezouska zijn er weer bij, evenaals de 41-jarige Duitse Canadees Greg Klassen.

Verwachting: Het is even afwachten hoe de situatie in het doel uitwerkt voor Rostock, maar de ploeg lijkt er vooral in scorend vermogen op vooruit te zijn gegaan. Beter meedoen om een plek in de play-offs moet mogelijk zijn.