Nederlands vrouwenteam U18 belaagd door KEC Keulen — © Pixel59.pro - Peter Majolee

19 december 202110:02

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Nederlands vrouwen U18 tegen KEC vrouwen onderuit in een oefenwedstrijd

Zaterdag 18 december vond voor het kersverse Nationaal Vrouwenteam U18 de ‘vuurdoop’ plaats. De Nederlandse dames speelden een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitse dames van KEC Keulen in Tilburg, onderdeel van de Kölner Haie.

Hoewel Nederland qua aantal ruim in het voordeel was (20 spelers tegenover 10 spelers), bleek het Duitse team van een behoorlijk hoog niveau, terwijl Nederland met vrij veel nieuwkomers speelde en nog niet zo op elkaar ingespeeld bleek als de tegenstander. In de eerste periode leek het heel goed te gaan, een aantal Duitse ‘bijna doelpunten’ werden uitstekend tegengehouden door goalie 25 (Elaine Wilkes).

Tweede periode

In de tweede periode scoorde het duitse team al vlug haar eerste punt (23ste
minuut), waarna het heel snel 2-0 werd (24ste minuut). Opvallend was een straf voor Duitsland in de 31ste minuut vn het spel, er was sprake van ‘delay in the game’ omdat de duitse goalie buiten het haar toegestane spelvak trad, een nieuwe regel, sinds dit jaar van kracht. Even gloorde er hoop voor Nederland want er werd een doelpunt gemaakt door Roos Karst (nr. 12, 33ste minuut)! Helaas sloeg de tegenstander genadeloos terug en in de laatste vijf minuten van de tweede periode wisten zij met een voorsprong van 4-1 te eindigen.

Straffen

Teammanager Jenny Goessens bevestigde in de pauze dat de wedstrijd een moeizame strijd is. “Er moet nog veel gewerkt worden aan positie en er zijn wel veel straffen, aan beide kanten trouwens”, aldus Jenny die verwijst naar de eerste twee perioden waarin er sprake was powerplay voor Duitsland wegens te veel mensen op het ijs, high sticking, tripping, hoocking en uitgestelde straf.

Nederlands vrouwen U18 team op jacht naar de puck
Nederlands vrouwen U18 team op jacht naar de puck — © Pixel59.pro - Peter Majolee

Teleurstelling

In de derde periode ziet het er echt niet goed uit voor Nederland die de tegenstander achter elkaar ziet scoren (45ste, 46ste
en 48ste minuut). Uiteindelijk is het 7-1 als Nederland weer een doelpunt maakt, Indy van der Meijden (nr. 14), scoort met een assist van Fien van de Water (nr.6)!
Ook in de derde periode worden er weer veel straffen uitgedeeld (in de 52ste
minuut en 53ste minuut nog). Dan scoort Duitsland alweer (de 8ste, in de 57ste minuut) en nog één (58ste minuut), gevolgd door weer een straf voor Duitsland in de laatste minuut (too many), maar ondanks dat scoren ze toch ook nog, waardoor de teleurstellende eindstand 10-2 voor Duitsland is.

Verbeterpunten

Na afloop spreken we met de coaches, Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors. “We hebben nog een dikke maand te gaan tot aan het WK”, stelt Myrthe, “nog twee keer een training en nog twee wedstrijden. Dit is een heel jong team, bijna alle meisjes zijn nieuw want door Covid hebben we vorig jaar nauwelijks kunnen spelen.” Amy-Lynn vult aan dat het positie-spel echt beter moet worden. “Daar wordt nu meer aandacht aan besteed.” Myrthe stelt dat dit wel pas de eerste oefenwedstrijd is. “Het is ook spannend voor veel meisjes. Sommigen zijn echt nerveus, ze vinden het best eng en moeten echt nog leren met de spanning om te gaan.” Amy-Lynn vindt het echt wel een beetje balen. “Het moet beter,”zegt ze. “De derde periode was al beter”, volgens Myrthe, “er werd al meer inzet getoond en inzet tonen kan iedereen immers. We moeten ons nu concentreren op verbeterpunten.”

Promotiefilmpje

Bij deze wedstrijd was filmmaker en Gouden Kalfwinnaar Mark Bechtold aanwezig. Hij is geen onbekende in de ijshockeywereld, zijn zoon was namelijk een teamgenoot van één van de dames van het huidige team. Mark vindt het leuk een promotiefilmpje te maken voor dit Nederlands damesteam.

Tekst: Marjon de Lange

Bekijk hier het volledige team: Nederlands vrouwen ijshockey U18