Div off season ruondup c

20 juni 201513:33

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 3

De winterjassen konden afgelopen week weer even de kast uit, maar dat betekent niet dat het jishockeyseizoen alweer bijna begint. In deze editie van de Round-up aandacht voor een coachingwisseling in de regio Haaglanden, de Ron Berteling-schaal en hier en daar wat spelersnieuws.

Het ijshockeyseizoen begint in Nederland op 20 september, zo valt op te maken uit een publicatie op de website van Tilburg Trappers. Op die dag spelen Tilburg en Heerenveen tegen elkaar om de Ron Bertelingschaal, de traditionele wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Aangezien Trappers beide prijzen vorig jaar won, neemt Flyers als bekerfinalist de rol van tweede ploeg in.

Tilburg Trappers neemt in voorbereiding op het nieuwe seizoen vanaf vrijdag 28 augustus deel aan een internationaal toernooi in Amiens. Behalve Trappers en gastheer Amiens (met Barry Smith als coach en Kevin Bruijsten als speler) nemen ook Anglent L’Hormadi uit Frankrijk en de Quebec Patriotes uit Canada deel aan het toernooi. Die laatste ploeg is van de Universiteit van Quebec in Trois-Rivieres, dat tussen Montreal en Quebec City in ligt.

Michael Joly, de jongere broer van international Raphael Joly, heeft een uitnodiging gekregen voor een trainingskamp van de Toronto Maple Leafs. Joly behoorde als speler van de Rimouski Oceanic tot de beste spelers tijdens het toernooi om de Memorial Cup, het jeugdkampioenschap van Canada. De 20-jarige vleugelaanvaller scoorde onder meer het winnende doelpunt in overtime om Rimouski het kampioenschap in de QMJHL, het hoogste jeugdniveau in Quebec, te bezorgen. Michael Joly is niet gekwalificeerd voor Oranje.

Den Haag-coach Janusz Janikowski vertrekt per direct bij die club. Hij gaat aan de slag bij concurrent Zoetermeer Panters. De Pool Janikowski leidde Den Haag afgelopen seizoen naar het kampioenschap in de Eerste Divisie, maar had nog geen nieuw contract in Den Haag. ‘k heb het gevoel dat er geen vertrouwen is. Ik had een eenjarig contract, maar heb de hele tijd niet van het bestuur gehoord over het komend seizoen. Een coach die kampioen is geworden en nog steeds zonder team zit, dat klopt niet’, zo wordt hij geciteerd op de site van Haagse Topsport.

De voorzitter van Den Haag kijkt hier in een reactie op dezelfde site genuanceerd naar. ‘We hebben de coaching staf nog niet rond, we voeren nog gesprekken met een aantal mensen. We zijn in de evaluaties wel eerlijk naar Janusz geweest en hebben gezegd dat er het een en ander moet veranderen ten opzichte van afgelopen seizoen. Dat zou kunnen betekenen dat Janusz in een andere rol terecht zou komen. Hij heeft er dus voor gekozen om dit niet af te wachten en naar Zoetermeer te gaan
Het bevreemdt mij wel dat hij niet alleen stopt met het eerste team van Hijs maar ook met de jeugdteams. Maar no hard feelings, ik wens Janusz alle succes in Zoetermeer.’

Den Haag maakt intussen op de eigen Facebook-pagina steeds meer spelers voor het komende seizoen bekend, al zitten daar nog geen nieuwkomers tussen. Intussen is bekend dat de 19-jarige Guido Vols, alsmede de 28-jarige Ben Rurup en de 26-jarige goalie van de nationale vrouwenploeg Claudia van Leeuwen ook komend jaar het shirt van Den Haag zullen dragen.

Ook Geleen Eaters heeft een speler toegevoegd aan de selectie. Het gaat om de uit de eigen jeugdopleiding afkomstige Mordy Munichmann. De 18-jarige verdediger kwam afgelopen jaar uit voor Wilkes-Barre Miners op lager jeugdniveau in de Verenigde Staten.

McDonald’s Nijmegen heeft zich aan de lokale Devils verbonden als nieuwe hoofdsponsor van de jeugdteams, zo meldt de club op de eigen website. Tijdens de jaarvergadering van de vereniging werd tevens een negenkoppig bestuur beneomd onder leiding van voorzitter Theo Lemmen.

Leiden Lions heeft het contract met Ron Berteling als hoofd jeugdopleidingen met een jaar verlengd. Als nieuwtje krijgen alle leden van die club de mogelijkheid drie keer per week te trainen. Leiden heeft geen ambities richting de BeNeLiga, maar hoopt over een paar jaar aan te schuiven in de Promotiedivisie, zo wordt gemeld in Leidsch Dagblad.

Tilburg Trappers gaat binnenkort in gesprek met Alexey Loginov als Ă©Ă©n van de twee imports voor het seizoen in de Oberliga. Din Brabants Dagblad noemt voorzitter Ron van Gestel van de club Loginov ‘een goede optie’. Ook met andere spelers uit de selectie van vorig jaar worden gesprekken gevoerd. Op basis van de resultaten daarvan zal de tweede importpositie worden ingevuld.