Div teams 1415

26 juli 201413:43

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up Deel 4

Er is nog geen sprake van een zomerpauze voor het Nederlandse ijshockey. Dus even tijd voor een round-up. Met nieuws over Daniel Sprong, Tilburg Trappers, Ron Berteling, Den Haag en Eindhoven.

De in Nederland geboren Daniel Sprong staat op de offici√ęle futures lijst van Central Scouting van de NHL ten behoeve van de draft volgend jaar. Hij is √©√©n van de negentien spelers uit de QMJHL op de lijst van North American skaters. De website The Hockey Writers voorspelt dat Sprong in de eerste ronde op de vijftiende plek wordt gekozen. De website Future Considerations heeft Sprong zelfs op de elfde plek in de draft. Draftsite.com heeft voor Sprong plek 21 ingeruimd, wat zou betekenen dat hij in het systeem van de LA Kings terechtkomt.

Leiden Lions schakelt Ron Berteling in bij de jeugdopleidingen. Hij krijgt komend seizoen de rol van Hoofd Opleidingen Jeugd bij de club. Vooralsnog betreft het een overeenkomst voor één jaar. Berteling gaat bij Lions rapporteren aan Hoofd Technisch Beleid Dave Dickhoff en Jeugdcoördinator Peter van de Berg.

Tilburg Trappers heeft de selectie uitgebreid met twee jonge spelers. Het gaat om de 19-jarigen Reno de Hondt en Thijs Voorn. De Hondt was afgelopen jaar in Noord-Amerika actief, terwijl Voorn in Den Haag speelde. Beide jongens hebben een verleden in de jeugdopleiding van Tilburg Trappers en maakten deel uit van het NIJB-opleidingsprogramma CTO. Trappers maakt zaterdagmiddag op de Kermis de volgende aanwinst bekend.

Oud-Kemphaan Toms Zeltins heeft een nieuwe club. De 27-jarige Letse aanvaller keert terug naar eigen land en gaat spelen voor HK Kurbads. Zeltins had vorig jaar in 24 competitiewedstrijden zeven goals en achttien assists. Zijn nieuwe club haalde vorig jaar de finale om het landskampioenschap in Letland, maar slaagde er niet in het landskampioenschap binnen te slepen.

AD/Haagsche Courant meldt dat Tony Ras zijn schaatsen aan de wilgen heeft gehangen. De 20-jarige forward is een voormalige captain van Oranje U18 en speelde in de Eredivisie voor Den Haag en Heerenveen. De krant wijt het afhaken van Den Haag aan de bestuurlijke crisis die afgelopen jaar de kop opstak, waarbij de groep rond Rob Molenkamp uiteindelijk botste met Andre Janssen. Dit leidde ertoe dat Den Haag het seizoen afmaakte zonder bestuur.

Nijmegen Devils moet op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Eric Mater heeft afgelopen week laten weten niet door te willen gaan in deze functie. ‚ÄėMet veel liefde en plezier voor de sport, heb ik het Eerste Divisie Team afgelopen seizoen gecoacht en getraind. Het is voor mij als coach een heel zwaar seizoen geweest door de ziekte van mijn vrouw. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, heeft zij chemobehandelingen gekregen voor borstkanker. Dit overschaduwde het seizoen. IJshockey vergt veel tijd en energie. Voor komend seizoen heb ik dan ook besloten om geen hoofdcoach te zullen zijn en mijn tijd en energie te gebruiken voor mijn priv√©-leven‚Äô, zo schrijft hij. De club gaat op zoek naar een opvolger.

In Eindhovens Dagblad licht aanvaller Tom Marx toe waarom hij vertrekt bij Kemphanen. ‚ÄėDe aanbieding van Kemphanen was belachelijk laag. Ik zou er op toe moeten leggen. Dat gaat me net iets te ver.‚Äô Marx had vijf goals en dertien assists in 36 wedstrijden voor Eindhoven. Daar voegde hij in de Larry van Wierencup nog twee goals en zeven assists aan toe. Volgens Eindhovens Dagblad zet Marx zijn loopbaan vermoedelijk voort bij Geleen.