Nl austria celebrate okt13

12 februari 201410:51

Door Joep Meijsen

Olympisch ijshockey: hoe het werkt

Het Olympische ijshockeytoernooi voor de mannen begint vanavond met twee wedstrijden. IJshockey.com legt in het kort uit hoe de opzet van het toernooi in elkaar zit.

Er zijn drie groepen van vier teams:

Groep A: Rusland, Slowakije, Verenigde Staten, Sloveni√ę
Groep B: Finland, Canada, Noorwegen, Oostenrijk
Groep C: Tsjechi√ę, Zweden, Zwitserland, Letland.

Tussen 12 en 16 februari spelen alle teams uit de groepen één keer tegen elkaar, waarna een totaalranglijst wordt opgemaakt. Een overwinning in reguliere speeltijd levert drie punten op, een overwinning in overtime of na de shootout twee punten, verlies in overtime of na penaltyshots één punt.

De topvier teams gebaseerd op waar ze eindigen in de groep en het hoogste puntenaantal in de groepsfase plaatst zich automatisch voor de kwartfinale. Zij krijgen van de IIHF de code 1D, 2D, 3D en 4D mee. Bij gelijk aantal punten worden doelsaldo, aantal doelpunten voor en tenslotte welke land hoger staat op de wereldranglijst van de IIHF gebruikt om de teams op volgorde te zetten.

De onderste acht teams spelen een kwalificatieronde voor de kwartfinales. Daarbij wordt dezelfde ranking gebruikt als hierboven, alleen betreft het nu teams vijf tot en met twaalf. De wedstrijden heten E1 tot en met E4.

E1: 5D-12D

E2: 6D-11D

E3: 7D-10D

E4: 8D-9D

De vier winnaars gaan door naar de kwartfinales.

F1: 1D-winnaar E4

F2: 2D-winnaar E3

F3: 3D-winnaar E2

F4: 4D-winnaar E1

De vier winnaars gaan door naar de halve finales

Winnaar F1-winnaar F4

Winnaar F2-winnaar F3

De winnaars van deze wedstrijden spelen op 23 februari om de gouden medaille. De verliezers een dag eerder om het brons.