Het was bij vlagen een stevige wedstrijd
Het was bij vlagen een stevige wedstrijd — © Michal Chwieduk

10 oktober 202115:10

Door Edwin Fischer

Olympische droom TeamNL binnen twee minuten vervlogen

TeamNL ijshockeyvrouwen gaat niet naar de Winterspelen van Beijing. In een bizar finaleduel tijdens het pre-OKT in Bytom werd met 3-2 (0-0, 0-1, 1-3), na een 2-0 voorsprong van gastland Polen verloren.

De ontgoocheling aan de zijde van bondscoach Joep Franke was groot. Hoe had zijn team nou kunnen verliezen? hoe konden zijn meiden nou een zekere overwinning uit handen hebben gegeven? Zijn antwoord na afloop was helder: ‚ÄėWe verloren opeens het momentum omdat we individuele fouten gingen maken. We hebben zelf verloren, Polen heeft niet zelf gewonnen.‚Äô

Toen Maree Dijkema na exact 50.02 minuten de 2-0 op het scorebord zette, was iedereen bij Oranje er zeker van dat het definitieve OKT behaald was. ‚ÄėDat voelde als een bevrijding‚Äô, gaf Franke toe. Vier minuten en 30 seconden later was alles anders.

Uitblinkster Eline Gabriele

Op 52.47 kwam de 2-1 van Karolina Pozniewska nog uit de lucht vallen, maar meteen verontrustend was het niet. De 2-2 van Wiktoria Sikorska werd gescoord met nog 5 minuten en 46 seconden op de klok. Haar inzet werd door een Hollandse stick van richting veranderd en maakte uitblinkster Eline Gabriele op slag kansloos.

Dat was de negentienjarige en op een groot toernooi debuterende goalie 18 seconden later nogmaals. Polen zette Nederland meteen weer vast en een soort chip van afstand van Kladia Chapek waaide pardoes en veel te laat zichtbaar voor Gabriele de goal in; 3-2.

Nachtmerrie

Een wedstrijd die beslist leek in het voordeel van TeamNL werd opeens een nachtmerrie. Eentje die de meeste meiden ook wel letterlijk nog zullen beleven.

Oranje kwam in de tweede periode terecht op voorsprong. Nadat het team van bondscoach Joep Franke in de eerste periode bij 5 tegen 5 al gedomineerd had, werd het overwicht na bijna zes minuten in de tweede periode via een powerplay uitgebuit.

Isabelle Schollaardt profiteerde van het numeriek overwicht en zette TeamNL uit een assist van Zoe Barbier terecht op 1-0. Vervolgens werd het steeds meer de wedstrijd van goalie Eline Gabriele.


Michelle No√ę blokt een shot
Michelle No√ę blokt een shot — © Michal Chwieduk

'Keus voor Eline logisch'

— Joep Franke

De 1.67 lange doelvrouw had de voorkeur gekregen boven de veel kleinere (1.51) maar meer ervaren Nadia Zijlstra. ‚ÄėPolen speelt veel met ‚Äėback door‚Äô aanvallen en dan is de keus voor Eline logisch‚Äô, oordeelde Franke vooraf.

Maar Gabriele is niet alleen groot, ze is ook een uitstekende doelvrouw bij afstandsschoten en kort spel vlak voor haar neus. Na de 1-0 groeide ze uit tot de held van Oranje. Met fraaie saves hield ze tot aan het eind van de periode, ook tijdens enkele penalty kills, haar doel schoon.

Nederland had het zwaar dus, vooral omdat er veel straffen opgelopen werden. De penalty kill was echter uitstekend verzorgd. Toen Dijkema ook nog eens de 2-0 scoorde, nadat Oranje even onder de Poolse druk weggekomen was en Esther de Jong haar na een prachtige actie in stelling had gebracht, zat ogenschijnlijk het laatste OKT in de tas. Helaas was niets minder waar.

'Ik heb even geen woorden', reageerde de met een zware blessure thuis gebleven captain Savine Wielenga op de uitschakeling. 'Ongelooflijk.'

Vooruitkijken naar WK 2022

Oranje, en zeker ook de tegen Polen node gemiste Wielenga, kan nu vooruit gaan kijken naar 24 april 2022. Dan begint TeamNL ijshockeyvrouwen aan een historisch WK. In het Franse Angers speelt Nederland in Divisie 1A, het op een na hoogste niveau en was daarop nog nooit actief. Maar eerst moeten er wat tranen geveegd worden, wat wonden gelikt en vooral beseffen dat er veel potentie in het team zit.

‚ÄėHet zijn heel harde lessen, maar daar leer je wel het snelst van‚Äô, kon Joep Franke nog iets positiefs uit deze bittere ervaring halen.

Team NL Vrouwen IJshockey in Bytom Polen
Team NL Vrouwen IJshockey in Bytom Polen — © Michal Chwieduk