Whats App Image 2020 02 07 At 16 17 25

7 februari 202018:09

Ook Kazachstan maat te groot voor Oranje

Het Nederlands team heeft ook de tweede wedstrijd tijdens het pre-OKT in Kazachstan met ruime cijfers verloren, 7-1. Het Oranje-doelpunt werd gescoord door Raymond van der Schuit.

Nederland, met een uitblinkende Martijn Oosterwijk in het doel, kwam al snel onder druk te staan van de thuisploeg met zijn ploeg vol spelers met KHL- en zelfs NHL-ervaring. Kazachstan liet de puck snel rondgaan en nam het Nederlandse doel volop onder vuur. In totaal waren er 57 schoten op doel, tegen tien van Nederland.

Oranje incasseerde via een afstandschot van Jesse Blacker al na een minuut spelen de eerste goal en via Darren Dietz en Yevgeni Rymarev was het binnen iets meer dan tien minuten al 3-0 in het voordeel van Kazachstan. Dat riep de vrees op voor een monsternederlaag, maar Oranje begon gaandeweg de eerste periode beter mee te spelen, kreeg zelfs af en toe een kansje en wist het eerste rustsignaal te halen zonder verdere tegengoals.

Ook vroeg in de tweede periode was het al snel raak voor Kazachstan, deze keer via Valeri Orekhov. Maar het was vijf minuten later het duo Danny Stempher en Raymond van der Schuit dat Nederland voor het eerst in dit toernooi op het scorebord bracht. Stempher verzorgde de assist vanaf de zijkant en Van der Schuit toonde zijn neusje voor doelpunten en wist doelman Sergei Kudrayavtsev van dichtbij te kloppen.

Een gelijkspel in de periode, Nederland moet vertrouwen halen uit de kleine dingen tijdens een toernooi waarin de eerste twee tegenstanders duidelijk over meer capaciteiten beschikten. In de slotperiode was het Anton Sagadeyev die in de openingsfase doel trof, waarna Talgat Zhailauov nog twee keer scoorde in de slotfase om de eindstand op 7-1 te brengen.

Nederland heeft nu een rustdag in Nur-Sultan en neemt het zondag op tegen Oekraine dat ook beide wedstrijden dik verloor voor een wedstrijd om het brons. Kazachstan en Polen gaan onderling uitmaken wie er doorgaat naar de laatste kwalificatieronde.