NL 2014 Pol Ned Knal De Jong

23 april 201415:03

Door Joep Meijsen

Ook Polen te sterk voor Oranje

Het goede nieuws vanuit Vilnius is dat Oranje het eerste doelpunt heeft gescoord van dit WK. Het slechte nieuws is dat Polen er vijf scoorde, waardoor Oranje na drie speeldagen nog altijd puntloos is en degradatie een serieuze optie begint te worden.

Twee periodes lang hield Oranje heel behoorlijk stand tegen de Polen. Doelman Martijn Oosterwijk hield zijn team in de eerste periode in de wedstrijd, terwijl Nederland in de tweede doorgang een aantal behoorlijke kansen wist te scheppen. In de slotperiode ging het licht echter uit bij Nederland en scoorde Polen liefst vier keer. Het was ook de periode waarin Oranje eindelijk tot scoren kwam. Verdediger Jordy van Oorschot schoot van dichtbij in de korte hoek raak.

Nederland trad aan zonder Ivy van den Heuvel, die voor een dag terug is naar Nederland, terwijl ook Ian Meierdres het vliegtuig naar huis heeft genomen vanwege zijn blessure. Deniz Mollen is gisteravond ingevlogen als de back-up. Dat betekende dat Tony Demelinne naar de lijn van de Bruijsten-broers verhuisde en Nardo Nagtzaam samen met Diederick Hagemeijer en Steve Mason op het ijs verscheen. Het leidde tot kansen, waarbij Mitch Bruijsten met een schot op de paal het dichtst bij succes was.

Via Kolusz kwamen de Polen op de powerplay op voorsprong na ruim vijf minuten spelen in de tweede periode. Dat was een bittere pil voor Nederland dat juist goed in de wedstrijd leek te zitten. Nederland kreeg kansjes, werkte hard en hield de Polen zo goed mogelijk uit de buurt van Martijn Oosterwijk. Polen oogde lange tijd ook niet als de beoogde promovendus. De ploeg met de beroemde general manager leek met een iets te gemakkelijke instelling aan de wedstrijd te zijn begonnen en had moeite op te schakelen.

Dat beeld veranderde in de slotperiode. De derde wedstrijd in vier dagen lijkt Nederland niet in de koude kleren te gaan zitten. Het tempo ligt veel hoger dan in de huidige Nederlandse competitie, waardoor spelers niet helemaal klaar lijken te zijn voor wedstrijden op niveau. Chmielewski, Strzykowski, Malasinski en Lopuski wisten allemaal het net te vinden achter Martijn Oosterwijk. De schotverhouding in de periode vertelt het hele verhaal, Polen twintig, Nederland zes.

Daarmee wordt de situatie voor Nederland ernstig. De ook nog puntloze Roemenen nemen het in de middagwedstrijd op tegen de nog ongeslagen Kroaten, terwijl vanavond de Britten tegen het gastland spelen. De wedstrijd zaterdag tegen de Roemenen lijkt voor Nederland nu de sleutelwedstrijd te worden richting handhaving. Morgen wachten eerst nog de Britten als tegenstander. De missie op weg naar een medaille i

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)