De beslissing volgt op een eerdere reeks afgelastingen vanwege het coronavirus. Zo was eerder al duidelijk dat de Nederlandse vrouwen hun wereldkampioenschap in Frankrijk niet zouden spelen en dat de U18-mannen niet in actie hoefden te komen. Nu het WK van de mannen is geschrapt, betekent dit het definitieve einde van het ijshockeyseizoen in Nederland.

Bondsdirecteur Theo van Gerwen: 'Het is natuurlijk heel jammer voor de spelers en begeleiders, maar het besluit van de IIHF komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het past in de ontwikkelingen van de laatste weken.' Oranje zou vanaf 19 april het wereldkampioenschap Division IIA in Zagreb, Kroatië spelen met als tegenstanders Australië, China, Israël, Kroatië en Spanje.

Het wereldkampioenschap was het laatste Nederlandse ijshockey dat nog op het programma stond. Gisteren viel al het doek voor alle wedstrijden op Nederlands ijs die onder auspiciën van IJshockey Nederland worden gespeeld. Kort daarna viel ook het doek voor de resterende play-offs in de Eerste Divisie. Tilburg Trappers wist weer een dag eerder al dat het seizoen ten einde was, toen de Oberliga alle nog te spelen wedstrijden schrapte.

Het is nog niet bekend wat er met het 'grote' WK in Zwitserland gaat gebeuren, dat weer enkele weken later op het programma staat. De IIHF besluit later hoe technische zaken worden afgewikkeld en eventuele compensatie voor de kosten van de organisatie van toernooien die nu niet doorgaan.

Oranje nam eerder dit jaar deel aan twee pre-kwalificatieronden voor de Olympische Spelen. In Barcelona werd het toernooi gewonnen, waarna Nederland er in Kazachstan niet in slaagde zich te plaatsen voor de laatste voorronde van de kwalificatie.

Foto: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)