Hys joly skate close 1213

13 november 201419:15

Door Joep Meijsen

Op bezoek bij Raphael Joly

Raphael Joly speelde afgelopen weekeinde zijn tweede wedstrijd voor Duisburg in de Duitse Oberliga. Gastauteur Viggo Bok ging kijken naar de wedstrijd tegen Neuss en sprak na afloop met de oud-speler van Den Haag, Tilburg en Nijmegen.

De Canadese Nederlander Raphael Joly (26) laat bij veel ijshockeyliefhebbers een glimlach op het gezicht verschijnen. Joly speelde in Nederland voor de teams uit Nijmegen, Tilburg en de laatste 2 jaar bij Den Haag, waarmee hij in het seizoen 2012-2013 kampioen van Nederland werd.

De naam Joly prijkte de laatste jaren hoog op de lijst van topscoorders. In het seizoen 2013-2014 verzamelde de forward maar liefst 48 goals en 53 assists waarmee hij het magische aantal van honderd punten passeerde. Nadat al vroeg bleek dat het doek viel voor Den Haag ging hij op bezoek naar een nieuwe club.

Joly ging met een proefcontract aan de slag op het derde niveau in Zweden, echter werd na 3 wedstrijden besloten dit contract niet om te zetten in een definitief verblijf. Wel wist Joly bij Duisburg FĂĽchse een contract in de wacht te slepen. De FĂĽchse (de vossen) spelen in de Oberliga West, het derde niveau in Duitsland waarin ze soeverein aan kop staan met 8 gespeelde wedstrijden en evenzoveel overwinningen.

Joly kende zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Essen, waarin hij met een goal en 2 assists een belangrijke bijdrage leverde aan de 4-2 overwinning. Blijkt maar weer eens dat deze “sluwe vos” zijn goals en assist overal meepikt. Na de wedstrijd tegen Neusser EV van zondag 9 november, die met 3-0 gewonnen werd spreek ik Joly en vraag hem naar zijn ontvangst in Duisburg, het niveau van de Oberliga en zijn toekomst in Duitsland en het Nederlands Team.

Raphael, hoe was je ontvangst in Duisburg?

Ik ben door de jongens prima opgevangen. Het ging ineens erg snel ; ik stroomde natuurlijk in na een aantal gewonnen wedstrijden, maar heb inmiddels goed kunnen trainen met het team

Je hebt nu wel pas 2 wedstrijden gespeeld, maar wat kun je ons zeggen over het niveau van de Oberliga in vergelijking met de Eredivisie?

Ik denk dat het niveau vergelijkbaar is met de top van de Eredivisie, al leeft het ijshockey hier meer dan in Nederland. De eventuele overstap van Tilburg en Heerenveen moet dus haalbaar zijn.

Je noemt nu Heerenveen. Klopt het dat er gesprekken zijn geweest tussen jou en Heerenveen?

Er hebben deze zomer diverse zaken gespeeld. Heerenveen is het uiteindelijk niet geworden. Ik was wel nog in een verder stadium om met Selivanov mee te gaan, echter visumproblemen gooiden roet in het eten. In Zweden hield men zich niet aan de afspraken. Bovendien is toch wel echt ver weg hoor. Mijn vriendin woont nog in Den Haag en die kan nu ieder weekend naar Duisburg komen.

Welke ambities hebben Duisburg FĂĽchse en jij ?

Het team wil absoluut naar DEL2. We staan nu ongeslagen bovenaan in de Oberliga West en zullen er alles aan doen de play offs te behalen voor een plek in DEL2. In mijn contract hebben we ook laten opnemen dat er een verlenging mogelijk is bij promotie naar DEL2. Uiteindelijk wil ik op een zo hoog mogelijk niveau spelen.

Als de coach van het Nederlands Team je oproept, ben je dan beschikbaar?

Vorig seizoen zijn een aantal zaken niet helemaal prettig verlopen. Eigenlijk wil ik er niet over uitweiden maar ik vond dat ik niet juist behandelt ben. Maar goed, ik ben in Nederland geboren en zal bij een oproep zeker in gesprek gaan om te bekijken of er weer een mogelijkheid is.

In Den Haag is men benieuwd hoe je terugkijkt op je periode daar.

Ik heb het prima naar mijn zin gehad in Den Haag. Mijn vriendin woont er en ik kom er graag. Ook de fans draag ik een warm hart toe. Ze hebben me gesteund en ik voelde waardering. Ik zou het fantastisch vinden als er een groep fans deze kant opkomt om een wedstrijd van me te bekijken. Ze zijn van hartelijk welkom !