IJNL opleidingen

4 november 202109:27

Door Peter van Oirschot

Opleidingen IJshockey Nederland in de lift

Het is belangrijk voor het Nederlandse ijshockey om zich verder te ontwikkelen, zodat we in de toekomst progressie kunnen boeken in nationaal en internationaal verband. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor opleiding. Opleiding van talentvolle spelers, jongens en meisjes, maar vooral ook opleiding van teambegeleiders, coaches en trainers.

Het ontwikkelen van betere clubs, betere organisaties en betere spelers begint in de visie van IJshockey Nederland met een goede coaching en begeleiding van de afzonderlijke teams √©n individuele spelers. Dat is de reden dat onze bond de afgelopen jaren veel heeft ge√Įnvesteerd in de realisatie van een structureel opleidingsaanbod van hoge kwaliteit. IJshockey Nederland kan structureel de opleidingen ijshockeytrainer/coach voor niveau 1 tot en met 4 aanbieden. We zijn erg trots dat deze opleidingen allen zijn gecertificeerd volgens de normen van sportkoepel NOCNSF. Een erkenning dat we op de goede weg zijn.

Vier niveaus

IJshockey Trainer/coach 1 is een verplichte opleiding voor alle coaches en begeleiders die een rol spelen bij de begeleiding van jeugdspelers. Deze opleiding is vooral gericht op het cre√ęren van een veilig sportklimaat voor jonge spelers en speelsters.


De opleiding IJshockey Trainer/coach 2 is bestemd voor beginnende trainer-coaches en assistent-trainer-coaches in het Nederlandse ijshockey. Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in de manier waarop je een oefening in een training didactisch sterk neer kunt leggen en uitvoeren. Ook krijgen de cursisten inzicht in de uitvoering van de basistechnieken, individuele tactieken en hoe de ijshockey-intelligentie van jonge spelers te trainen.


Het programma IJshockey Trainer/coach 3 is ontwikkeld voor de trainer-coach, die verantwoordelijk is voor de oudere jeugdteams en die zich bovendien bij zijn of haar vereniging bezighoudt met de begeleiding van jonge coaches.


IJshockey Trainer/coach 4 tenslotte is een opleiding die volwaardige coaches op het niveau van de eredivisie oplevert. Deze opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met andere sportbonden onder auspici√ęn van NOCNSF.

Nieuwe opleidingen

IJshockey Nederland heeft zich de laatste jaren ingespannen om het bestaande opleidingsstructuur verder uit te breiden. Op grond van de uitgesproken ambities introduceren we dit seizoen daarom twee nieuwe opleidingen en wel IJshockey coach 2 en IJshockey goaliecoach 1.


De opleiding IJshockey coach 2 (IJHC 2) is speciaal ontwikkeld voor coaches die niet kunnen schaatsen en dus niet op het ijs gaan bij de trainingen van hun team(s). Zij houden zich vooral bezig met het coachen van spelers tijdens de wedstrijden. In deze opleiding is er daarom veel aandacht voor het coachen van een team en het coachen van individuele spelers. Ook krijgt de coach inzicht in hoe hij tactisch aan de slag kan tijdens de wedstrijden. Naast het coachen van de spelers is de communicatie met de (ijs)trainer erg belangrijk. Het spreekt voor zich dat ook hieraan expliciet aandacht wordt geschonken. Zowel deze opleiding als de opleiding IJHTC2 (met trainer-coach op het ijs) gaat van start op 10 januari aanstaande.


De opleiding IJshockey goaliecoach 1 (IJHGC 1) is voor iedereen die binnen een vereniging iets doet of gaat doen met het trainen van goalies. Dit kunnen personen zijn met of zonder eigen goalie-ervaring. Deze opleiding is ook prima geschikt voor de trainer/coach die meer wil weten over de basis van goaltending. Deze opleiding is inmiddels van start gegaan en wordt in het seizoen 2022-2023 herhaald.

IJshockey Nederland wil de Nederlandse ijshockeygemeenschap nadrukkelijk in de gelegenheid stellen om gebruik te maken van ons structurele opleidingsaanbod. Mensen die belangstelling hebben voor deze opleidingen kunnen voor meer informatie terecht op de website van IJshockey Nederland Klik hier. Ook kan daar informatie worden gevonden over de wijze van inschrijving.