WK2014 PRK Ned Juichen Goal Even

9 april 201419:07

Oranje blijft op medaillekoers

Het Nederlands damesteam heeft ook de derde wedstrijd gewonnen. Oranje draaide een 0-2 achterstand om naar een 4-2 overwinning tegen Noord-Korea. Uitblinkster Emily Even scoorde tweemaal.

Na de eerste periode leek een medaille nog ver weg. Nederland speelde een slechte periode en keek na twintig minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Noord-Korea kwam na zeven minuten op voorsprong. Waar de powerplay van Oranje de hele middag niet liep, scoorde de Koreanen de 0-1 tijdens hun eerste powerplay. Song Hui Han kreeg alle ruimte en mocht zo richting Claudia van Leeuwen schaatsen. Han liet van Leeuwen kansloos: 0-1. Vier minuten later kwam Korea met veel geluk op 0-2. Een inzet van Won verdween via de rug van Claudia van Leeuwen in het doel.

Coach Joep Franke: ‘De eerste periode speelden we niet goed. Maar dat kwam ook door de Koreanen. Die zetten zoveel druk en dat hadden we niet verwacht. Zij zijn heel snel op de vierkante meter en heel fel. Onze verwachting was dat ze de kat uit de boom zouden kijken om zodoende ons drie periodes bij te kunnen houden. Ik heb na de eerste periode ook tegen de speelsters verteld dat zij dit nooit 60 minuten lang kunnen volhouden. En dat bleek ook.’

Nederland kwam na de pauze op een goed moment op 1-2. Savine Wielenga zorgde na vijf minuten voor de aansluitingstreffer, na zwak uitverdedigen aan Koreaanse zijde. De Koreanen lagen daarna ook veelvuldig op het ijs. Op een gegeven moment zaten er drie speelsters aangeslagen in de bank. Fysiek was Nederland zoals verwacht de baas.

In de 39e minuut kwam Nederland langszij. Uitblinkster Emily Even schudde een tegenstandster af en schoot daarna op fraaie wijze uit de draai raak: 2-2.

Aan het begin van de derde periode wisselde de bondscoach wat met de lijnen. Glynis Barton verving Zoë Barbier in de lijn met Jose Schipper en Jessie Tegelaar. Nicky Tjin-a-Ton nam de plek in van Barton in de lijn met Emily Even en Bieke van Nes. Franke: ‘Ik wou wat meer ijshockey erin krijgen. Glynis is heel sterk en kan goed forechecken. Daardoor kon haar nieuwe lijn fungeren als een checking line. Nicky brengt meer ijshockey in het spel.’

In de slotperiode trok Nederland uiteindelijk toch aan het langste eind. Na 44 minuten zette Kayleigh Hamers Oranje voor het eerst op voorsprong. Hamers bekroonde daarmee een uitstekende wedstrijd. De pas 16-jarige Hamers schaatste achter het Koreaanse doel langs en klopte daarna de goalie met een uitstekend schot.

Vijf minuten later ontving Noord-Korea de genadeklap. Emily Even noteerde haar tweede doelpunt met een mooi schot in de rechterbovenhoek. Daarna kwam Nederland, ondanks een paar straffen in de slotfase, niet meer in de problemen.

Morgen kan Nederland tegen Hongarije een zilveren medaille veilig stellen. Franke: ‘Zilver is geen goud. We krijgen gewoon nog twee finales. Hongarije speelt hetzelfde als die andere ploegen. Ik zag vandaag dat de tegenstander veel meer moeite had om ons vak binnen te komen. Dat ging tegen Kazachstan veel te makkelijk, dus ik ben blij dat we dat hebben aangepakt.’

De wedstrijd tegen Hongarije begint donderdagmiddag om 12 uur Nederlandse tijd.