NL 2014 Ned Kro Juichen Kroatie

21 april 201418:23

Door Joep Meijsen

Oranje incasseert Kroatische mokerslag

Nederland verloor ook zijn tweede wedstrijd tijdens het WK in Vilnius met 4-0. Deze keer waren de Kroaten te sterk voor Oranje, waardoor het Nederlandse team naar de onderkant van de ranglijst moet gaan kijken.

'Ik kan wel de redenen gaan opnoemen waarom we deze wedstrijd hebben verloren, maar dan lijkt het alsof ik excuses zoek. De resultaten zijn mijn verantwoordelijkheid en daar wil ik het bij houden', zei bondscoach Eimers na de wedstrijd. Nederland trad aan met Martijn Oosterwijk als de startende goalie. Ian Meierdres is te geblesseerd om nog in actie te komen en Deniz Mollen wordt ingevlogen als vervanger. Tegen Polen overmorgen moet Nederland het ook zonder Ivy van den Heuvel stellen, die vanwege familiezaken korte tijd terugkeert naar Nederland. Hij is op tijd terug voor de laatste twee wedstrijden van het Nederlands team.

Daarin lijkt het er op dit moment op dat Nederland alles op alles moet zetten in het gevecht tegen degradatie. In de ontmoeting met de Kroaten ontbrak het Nederland vooral aan schotkracht. Intussen incasseerde Nederland wel vier goals en had de tegenstander nog wat kansen om verder uit te lopen. De beste kans voor Nederland was een uitbraak van Nardo Nagtzaam en Mitch Bruijsten in de eerste periode, Ook Tony Demelinne kreeg een paar aardige kansen tijdens de wedstrijd. Steve Mason had goede acties, terwijl ook Marco Postma de Kroatische doelman beproefde.

Nederland zal gehoopt hebben om de Kroaten op achterstand te zetten en zo te dwingen de defensieve stellingen te verlaten. In plaats daarvan kwam de tegenstander vroeg op voorsprong. Vanuit het neutrale vak dumpte Miric de puck richting het net en zag tot zijn verbazing dat de schijf in het net belandde. 'Ik ben het niet helemaal met je eens dat Kroatie volwassener speelde dan wij. Ik speel ook liever met een voorsprong dan vanuit achterstand', aldus Eimers.

De tweede Kroatische treffer, minder dan twee minuten later, was een prachtige. De puck werd van achter het net strak voor het doel gebracht en de inschaatsende Novak rondde mooi af. In het eerste deel van de tweede periode werd de wedstrijd daarna definitief beslist. Eerst scoorde Blagus de derde treffer, vervolgens schoot Brencun in een shorthanded situatie raak na een messcherp uitgevoerde counter, waardoor de 4-0 op het scorebord kwam.

In het restant van de wedstrijd probeerde Oranje, met deels omgegooide lijnen, wel om iets terug te doen, maar slaagde er voor de tweede keer niet in om tot scoren te komen. De Kroatische doelman Tomljenovic zette daardoor zijn tweede shutout van het toernooi neer. De versterkte nationale ploeg van dat land is plotseling een kandidaat voor de promotie. Het avondduel tussen Litouwen en Polen moet duidelijk maken wie de grootste concurrent wordt in die strijd.

Dinsdag is een rustdag in Vilnius. Woensdag wordt de missie van Oranje voortgezet met een wedstrijd tegen Polen.

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)