WK2013 Ned Roe goal Roemenie

8 november 201522:17

Door Joep Meijsen

Oranje klopt Roemenen na penaltyshots

Het Nederlands team is op de tweede plaats geƫindigd in het vierlandentoernooi in Galati, Roemeniƫ. Op de slotdag won Oranje na penaltyshots van de gastheren.

Danny Stempher nam het winnende penaltyshot voor zijn rekening, terwijl Mike Verschuren Nederland in de eerste periode op voorsprong had gebracht. De forward van Kemphanen zorgde eerst voor een geslaagde fake en tilde de puck daarna op de backhand achter de Roemeense doelman. Dit gebeurde nadat hij zichzelf met een goede schaatsactie in positie had gebracht.

Nederland kon echter niet lang genieten van de voorsprong. Nog geen halve minuut later was de stand weer in evenwicht. Szabolcs Szocs schoot met een hard laag schot aan de vanghand de puck langs Martijn Oosterwijk, die 45 van de 46 op hem afgeschoten schijven wist te stoppen tijdens de wedstrijd. Daarna stopte hij bovendien vijf van de zes penaltyshots van de Roemenen.

Die penaltyshots waren noodzakelijk omdat er in de rest van de wedstrijd niet meer gescoord werd. In de oorspronkelijke serie was alleen Marcel Kars succesvol namens Nederland, terwijl Zsolt Molnar een Roemeens penaltyshot converteerde. Daarop ging de serie in sudden victory verder en waar Ede Mihaly miste, was het Danny Stempher die wel wist te scoren.

Daarmee sluit Nederland het toernooi in Galati af met vijf punten en een tweede plaats achter OekraĆÆne. Martijn Oosterwijk werd gekozen tot man of the match namens Oranje.