Nederland Spanje Juichen Bij De Bank

8 januari 202019:35

Oranje mag na zege naar Kazachstan

Het Nederlandse ijshockeyteam plaatste zich woensdagmiddag in Barcelona voor de volgende ronde door een 5-3 overwinning op Spanje. Danny Stempher had een goal en twee assists voor de Nederlandse ploeg, die zich nu kan gaan opmaken voor de volgende ronde in Kazachstan.

Het was spannend in Barcelona. Oranje was weliswaar gedurende de zestig minuten de betere ploeg, maar slaagde er onvoldoende in om dat spel ook om te zetten in doelpunten. Een vroeg doelpunt van Bartek Bison, een deflectie na een schot van Giovanni Vogelaar, bezorgde Nederland de ideale start, maar Oranje kon de wedstrijd pas in de slotminuut definitief beslissen via een doelpunt in het lege net van Stempher.

Een straf tegen Thomas Borgman wegens tripping bood de spanjaarden halverwege de eerste periode de gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. Oriol Rubio scoorde de treffer van dichtbij. Vroeg in de tweede periode kwamen de Spanjaarden zelfs op voorsprong via Fernandez-Pola, maar een handig passje van Bison voor het doel langs stelde Reno de Hondt zeventien seconden later in staat de wedstrijd weer in evenwicht te brengen.

Een schot uit de pols van Jonne de Bonth bezorgde Oranje halverwege de wedstrijd voor de tweede keer in het duel een voorsprong. Maar net als na de eerste Nederlandse treffer werd een straf Nederland fataal. Met Bison in de strafbank was het opnieuw Rubio die het net achter doelman Ian Meierdres wist te vinden. Daardoor was het na 40 minuten spelen nog steeds gelijk en was er dus alles om voor te spelen.

Het was Nijmegen-aanvaller Raymond van der Schuit die na enkele minuten spelen in de slotperiode de beslissing forceerde. Na een prima schaatsactie bracht hij zichzelf in stelling en bracht Nederland opnieuw op voorsprong. Hoewel Spanje nog wel kansen kreeg, was dat de goal die Nederland naar Kazachstan brengt. De empty netter van Stempher maakte aan alle Spaanse illusies een einde.

Dat betekent dat Nederland een nieuwe opdracht wacht in Kazachstan, waar behalve het gastland ook Polen en OekraĂŻne op Oranje wachten. Daarmee begint dus ook de puzzel om spelers beschikbaar te krijgen voor dat toernooi.