Wc2015 Ned teamfoto

15 mei 201516:51

Door Joep Meijsen

Oranje naar Spanje en Italie

Het Nederlands team speelt volgend jaar het WK Division IIA in het Spaande Jaca. Daarnaast neemt Nederland in februari deel aan het Olympisch Kwalificatietoernooi in Cortina d'Ampezzo in Itali√ę. Ook de andere WK's zijn toegewezen, zo mogen de dames ook naar Itali√ę.

Dat is vandaag besloten tijdens het IIHF-congres dat wordt gehouden tijdens het grote WK ijshockey in Tsjechi√ę. Het WK van Oranje wordt gehouden van negen tot en met 15 april in het Spaanse Jaca in de Pyrenee√ęn, vlakbij de Franse grens. Het is een plaats met bijna veertienduizend inwoners met een lange geschiedenis.

Nederlandse clubs speelden er in het verleden wedstrijden in het kader van de Continental Cup. De stad was ook drie keer in de race voor de organisatie van de Olympische Winterspelen, maar wist die nooit te winnen. Voor het laatst probeerde de stad in 2014 de spelen te organiseren, maar werd uiteindelijk niet genomineerd.

Dat lukte de populaire Italiaanse wintersportplaats Cortina d'Ampezzo in 1956 wel. Nederland won tijdens die spelen geen medailles. Bekendste deelnemers namens Nederland waren Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel, die respectievelijk veertien en vijftien jaar oud waren. De Soviet-Unie doorbrak tijdens het Olympisch ijshockeytoernooi de Canadese hegemonie en pakte zijn eerste gouden medaille. Canada werd toepasselijk genoeg vertegenwoordigd door de Kitchener-Waterloo Dutchmen, maar moest genoegen nemen met brons. Denis Brodeur, de vader van, was de doelman van die ploeg.

Oranje treft daar van 11 tot en met 14 februari 2016 Itali√ę, Groot-Brittanni√ę en een qualifyer. Nederland wist enkele jaren geleden deze ronde te winnen in Hongarije. Ook nu betekent het winnen van het toernooi nog geen plaatsing voor de spelen in Zuid-Korea.

Het Nederlands Vrouwen Team mag zich ook opmaken voor een reis naar Itali√ę. Van 4 tot en met 10 april 2016 spelen de vrouwen hun WK in Asiago, dat op enkele uren rijden van Cortina d'Ampezzo. Asiago is in Nederland vooral bekend als de geboorteplaats van schaatser Enrico Fabris. De vrouwen spelen ook een Olympisch Kwalificatietoernooi in 2016, maar de locatie daarvan is nog niet vastgesteld.

De nationale jeugdteams hebben een reis verder naar het oosten op het programma staan. De U20 speelt van 13 tot en met 20 december 2015 zijn WK in Elektrena in Litouwen, terwijl de U18 op weg mag naar Brasov in Roemeni√ę. Die wedstrijden worden van 4 tot en met 10 april gespeeld.