WK Krynica Ned Lit4

2 juli 201312:41

Door Joep Meijsen

Oranje speelt WK in Vilnius

Het komende WK van Oranje wordt gespeeld in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Eerder was er sprake van dat het kampioenschap in Kaunas gespeeld zou worden.

Dat heeft de Litouwse ijshockeybond besloten. Het kampioenschap gaat gehouden worden in de indrukwekkende Siemens Arena, waar in 2011 ook het EK basketbal gehouden werd. In deze hal kunnen 8700 toeschouwers. Tijdens het laatste ijshockey-wk dat daar gehouden werd, in 2009, kwamen er op wedstrijden van het thuisland ruim zevenduizend toeschouwers af.

De Siemens Arena is gebouwd in 2004 en was eerder al de speellocatie van een wedstrijd in de KHL tussen St. Petersburg en Kazan. In totaal waren er drie hallen die meedongen naar het WK ijshockey, de Zalgiris Arena in Kaunas en Svyturis Arena in Klaipeda. De bond koos uiteindelijk voor de hoofdstad. In het basketbalgekke land zijn de laatste tien jaar verschillende multifunctionele hallen neergezet.

Behalve Nederland en Litouwen nemen ook Polen, Roemeni√ę, Groot-Brittanni√ę en Kroati√ę deel aan het kampioenschap. Vilnius moet nog officieel worden goedgekeurd als speellocatie door de IIHF.