Nederland - China 2023
— © IIHF

26 april 202317:41

Door Joep Meijsen

Oranje stunt met dikke zege op China

De Nederlandse ijshockeyers hebben hun eerste zege op het WK in Estland te pakken. Ties van Soest scoorde twee keer in de 7-2 overwinning op China.

Bondscoach Doug Mason had het voor het toernooi al voorspeld. Oranje groeit altijd tijdens wereldkampioenschappen. Na de dikke nederlaag in de openingswedstrijd tegen Japan, volgde een al aanzienlijk competitievere ontmoeting met Estland en nu dus een duidelijke zege op China. Nederland stond defensief goed tegen de deelnemer aan de Olympische Winterspelen van vorig jaar en toonde zich extreem effectief in de afronding. Oranje schoot volgens de statistieken zestien keer op het doel van China en zeven keer verdween de puck ook in het net.

De Chinezen hadden eerder in het toernooi ook al van Japan verloren, maar golden wel als de duidelijke favoriet in de wedstrijd tegen Nederland. Vorig jaar, een divisie lager, won China met een grotendeels gelijke selectie nog met 5-1 van Nederland. De kern van de Chinese ploeg speelt bovendien het hele jaar samen in de hoog aangeschreven competitie KHL. Een groot deel van de spelers is bovendien van oorsprong Noord-Amerikaans met ervaring in goede competities.

Het was echter Nederland dat met drie van zijn vier schoten in de openingsperiode succesvol was, terwijl doelman Ruud Leeuwesteijn zijn net schoon hield. Die marge werd in het restant van het duel nog uitgebouwd naar vijf doelpunten. Het was ook een wedstrijd vol primeurs bij Oranje. Zo scoorden Olaf-Jan Schoningh zijn eerste WK-doelpunt en tekenden Jay Huisman, Mitch Jongmans en Jay de Ruiter voor hun eerste WK-assists.

Nederland - China 2023
— © IIHF

Dubbelslag Ties van Soest

Nederland kwam in het duel al vroeg op voorsprong toen Ties van Soest met een doelpunt dat niet zou misstaan op een driebandentoernooi de score opende. De aanvaller van Tilburg Trappers deed er ook niet lang over om zijn doelpuntentotaal te verdubbelen. Jay de Ruiter verzond de pass die Van Soest op weg stuurde richting het Chinese doel voor de 2-0. Een lange powerplay bood Oranje vervolgens de mogelijkheid er 3-0 van te maken. Mike Collard passeerde doelman Paris O'Brien met een schot vanaf de zijkant.

China kreeg vroeg in de tweede periode een goede kans terug te komen in de wedstrijd. Twee spelers van Nederland werden kort achter elkaar naar de strafbank gestuurd, waardoor China bijna twee volle minuten met twee man meer op het ijs stond. Verder dan een schot op de paal kwam de toernooifavoriet echter niet. Nederland bleef scherp spelen en het was Kilian van Gorp die er na ruim 32 minuten spelen zelfs 4-0 van maakte. Een riante voorsprong voor de ploeg van Doug Mason.

Helemaal klaar met China was Oranje echter nog niet. Parker Foo deed niet veel later iets terug voor de Aziatische ploeg en Cory Kane zorgde er met een deflectie voor dat de Chinezen zelfs terugkwamen tot op twee goals. In de slotfase van de periode sloeg Nederland echter snoeihard terug. Schoningh deed dat binnen tien seconden na de hervatting van het spel en Guus van Nes scoorde zijn tweede van het toernooi nog voor het tweede rustsignaal.

In de slotperiode was ook Diego Hofland nog succesvol voor Nederland met zijn tweede goal van de wedstrijd. Leeuwesteijn beëindigde het duel met 38 saves. De startende goalie van China kwam maar uit op een savepercentage van .444, zijn vervanger op .714

Nederland - China 2023
— © IIHF

Oranje klimt op ranglijst

Nederland was na twee speelrondes nog de enige ploeg zonder punten. Door de winst op China klimt Oranje over Servië en China heen naar de vierde plaats. Morgen komt Nederland uit tegen Oekraïne, dat vandaag nog in actie moet komen tegen gastland Estland.

Nederland - China 2023
— © IIHF