WK Tallinn Nederland Estland Joey Oosterveld Bartek Bison juichen

29 april 201923:03

Door Joep Meijsen

Strijdlustig Oranje onderuit tegen Estland

Oranje toonde maandagavond tegen Estland volop karakter en strijdlust, maar kwam uiteindelijk tekort tegen het gastland. Joey Oosterveld scoorde de enige Nederlandse treffer in het 1-4 verlies voor de Nederlandse ijshockeyploeg.

Iedere wedstrijd moet Nederland een stapje vooruit doen, zei bondscoach Doug Mason na het verlies tegen Polen op de openingsdag. Tegen Estland liet Nederland inderdaad verbetering zien. De ploeg toonde meer offensieve flair dan een dag eerder en werd gesteund door een prima keepende Martijn Oosterwijk. Over de volle zestig minuten was Estland echter wel de dominante ploeg en de 1-4 zege was dan ook meer dan verdiend. De schotverhouding in de wedstrijd vertelt daarbij opnieuw een duidelijk verhaal: 43 om 14 in het voordeel van het gastland.

'We hebben weer hard gewerkt. Het is vermoeiend en vooral aan het einde zwaar, maar je kunt je kop niet laten hangen', blikte aanvaller Bartek Bison terug op de wedstrijd. De 21-jarige speler van de Bismarck Bobcats in de Amerikaanse jeugdliga NAHL debuteert tijdens dit wereldkampioenschap in Oranje. 'Het is een hoger niveau hier. We zijn een jong team, met elf spelers die voor het eerst op een WK spelen. Tegenstanders hebben meer ervaring en kracht. Maar we zijn een jonge ploeg die alleen maar beter kan worden.'

Voor Bison is het even wennen na jaren in Noord-Amerika. 'Het is geweldig om weer Nederlands te praten in de kleedkamer. Je hebt hier denk ik meer plek op het ijs en het is minder fysiek dan in Amerika', legt hij uit. 'Ik ben zelf een speler die altijd alles geeft, nooit opgeeft. Het ijshockey simpel houden. Altijd hard werken en dan gebeuren er vanzelf goede dingen.'

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

WK Tallinn Nederland Estland Martijn Oosterwijk glove save

Tegengoal

Nederland hield Polen op zondagavond lange tijd van scoren af. Dat lukte tegen Estland echter niet. Aleksei Sibertsev strafte een foutje in de opbouw bij Nederland na iets meer dan vier minuten spelen af met een prima schot in de bovenhoek. Daar bleef het echter bij in de eerste periode. Nederland verdedigde met overgave en probeerde waar mogelijk ook aan te vallen. Het was opnieuw Ernesto Klem, zondag al scorend, die namens Oranje het dichtstbij een treffer was. Zijn schot raakte echter de buitenkant van de paal.

De openingsseconden van de tweede periode waren voor Nederland. Oranje zette vanaf het beginsignaal direct een aanval op en Joey Oosterveld speelde zich goed vrij voor het doel en werkte de puck koelbloedig achter de Estse doelman Villem-Henrik Koitmaa. Daarmee leken er ineens mogelijkheden te liggen voor Oranje.

Dat pakte echter anders uit. In de eerste de beste tegenaanval werd Christopher Usov vrijgespeeld en met een strak schot bezorgde hij Estland weer de voorsprong. Dat was zonde voor Nederland, dat tien minuten later een derde treffer moest incasseren toen Jaanus Sorokin van afstand raak schoot terwijl het zichtsveld van de Nederlandse doelman goed werd gehinderd.

WK Tallinn Nederland Estland Steve Mason

Kansjes

Nederland kreeg ook in de slotperiode nog wel kansjes, maar bleef vooral erg hard werken. Daarmee maakte de ploeg het Estland zo lastig mogelijk. Alleen de in Finland op het hoogste niveau spelende Robert Rooba wist nog een treffer te produceren en daarmee de eindstand op 1-4 te bepalen.

De als verdediger spelende Steve Mason zag verbetering bij Nederland ten opzichte van de openingswedstrijd. 'Ik denk het wel, al ziet het er misschien niet altijd zo uit. We toonden wat meer agressie dan tegen Polen en we hadden ook minder fases dat het er minder goed uit zag bij ons. Spelers beginnen te wennen aan het snellere ijshockey op dit niveau en dan wordt je automatisch iedere wedstrijd iets beter.'

WK Tallinn Nederland Estland kans Estland Martijn Oosterwijk Niels van der Vossen

Polen en Roemeni√ę winnen

Polen bevestigde zijn favorietenrol met een ruime overwinning op Oekra√Įne, 7-3. Roemeni√ę blijft daarnaast positief verrassen. De ploeg won in de ochtenwedstrijd met 3-2 van Japan. Daarmee telt het toernooi nog twee teams met nul punten; Oekra√Įne en Nederland. Oranje treft de puntloze collega komende woensdag na de rustdag.