Screen Shot 2019 03 25 at 15 10 11

25 maart 201915:27

Door Joep Meijsen

Oranje U18 begint met zege op Belgi√ę

Het Nederlands team onder 18 jaar is het WK in Belgrado begonnen met een 4-2 zege op de leeftijdsgenoten uit Belgi√ę. Ernesto Klem had een goal en twee assists en Jay de Ruiter een goal en een assist in de overwinning.

Daarmee begint de U18 van Nederland op een goede manier aan het toernooi in Division IIB, waarin Oranje het grootste deel van het wedstrijd het betere van het spel had. Nederland had tien minuten nodig om de score te openen. De Nederlandse goalie Jowin Ansems maakte twee cruciale saves, waarna de tegenstoot succesvol was. Ignance van Noten was in het doel van Belgi√ę nog sterk op het eerste schot, maar kon de rebound van Klem niet stoppen.

Belgi√ę kwam halverwege het duel op gelijke hoogte. Oranje probeerde van achter het eigen doel uit te verdedigen, maar per abuis werd Gabin Halhan in staat gesteld om de puck achter de Nederlandse doelman te drukken. Lang duurde het niet voordat Nederland het initiatief weer terugpakte. Jay de Ruiter, de Haagse forward die in Amerika speelt, profiteerde van goed werk van Klem die vanuit het eigen vak opschaatste. Klem wist op tijd Dean Versteeg te bereiken, die daarna De Ruiter in stelling bracht, 1-2.

Met die stand begonne de twee teams aan de derde periode, waardoor de ontmoeting ondanks het overwicht van Nederland wel spannend bleef en doelman Ansems toch regelmatig alert moest blijven op de Belgische kansen. Wesley de Bruijn had zaterdag nog twee goals namens Den Haag in de jeugdfinale U16 tegen Tilburg. Nu reageerde de pas 16-jarige forward attent om een losvallende puck op te pikken en binnen te schieten.

Vijf minuten voor tijd besliste Nederland de wedstrijd definitief na een prima combinatie van Tycho Houben en Nick Maas om Mike Collard in stelling te brengen. Collard hield het hoofd koel en schoot raak. In de slotfase soleerde Gabin Balhan nog naar zijn tweede goal namens Belgi√ę, maar ondanks het van het ijs halen van de keeper boekte Oranje de zege.

Ernesto Klem werd uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd aan de kant van Nederland. Oranje mag morgen weer aan de bak. Dan wacht de klus tegen Australi√ę, dat vanavond eerst nog tegen gastland Servi√ę moet spelen. Australi√ę is de degradant van een poule hoger.