Wku20 Korea Nederland 28012020

28 januari 202014:19

Oranje U20 opent met nederlaag tegen gastland

Nederland U20 is het WK Division II B begonnen met een nederlaag. Gastland Zuid-Korea was met 5-1 te sterk voor de mannen van bondscoach Theo van Gerwen. Jay de Ruiter scoorde het enige doelpunt voor Oranje.

Zuid-Korea domineerde in de eerste periode in het voormalig Olympisch Stadion in Gangneung. De Koreanen hadden in de eerste twintig minuten 17 schoten op doel tegen 8 voor Oranje. Bij Oranje kreeg de pas 16-jarige Jowin Ansems de start in het doel. De goalie, geboren in Dordrecht, vertrok drie jaar geleden vanuit Tilburg naar Iserlohn. Ansems moest in de zesde minuut voor de eerste keer de puck uit het net halen na een goal van Mun. In de veertiende minuut verdubbelde Korea de voorsprong.

Nederland kwam gedurende de eerste periode wel wat beter in de wedstrijd en kreeg in de 17e minuut de beloning. Jay de Ruiter veroverde de puck achter het Koreaanse doel. Daarna kon Floris van Elten vanaf de blauwe lijn uithalen. De rebound was een prooi voor de Ruiter die daarmee zijn eigen puckverovering kon omzetten in een doelpunt. De Ruiter speelt in de Verenigde Staten voor Team Maryland in de EHL. Daar was de Ruiter dit seizoen al goed voor 15 goals en 18 assists in 37 wedstrijden.

De tweede periode bleef doelpuntloos in Gangneung. Oranje was in de allerlaatste seconden van de tweede periode heel dichtbij een goal. Delaney Hessels bediende vanachter het Koreaanse doel zijn Tilburgse lijngenoot Wouter Sars die goed opdook voor de Koreaanse goalie. Sars zag echter zijn inzet gekeerd worden.

In de derde periode liepen de Koreanen uit naar een 1-5 overwinning.

Overige wedstrijden

Morgen neemt Nederland het op tegen de Kroatische leeftijdsgenoten. Die ploeg begon het toernooi met een 16-1 monsterzege op Israel. In de andere wedstrijd verloor België met 5-3 van China. In de laatste tien minuten van de wedstrijd scoorde China drie onbeantwoorde doelpunten. De Leuvense spelers Basim Laeremans, Jeffie Versin en Oscar Delbressine zorgden voor de Belgische goals.